Uzkurt TÜBİTAK kanun teklifi hakkında konuştu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uzkurt TÜBİTAK kanun teklifi hakkında konuştu

Ak Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, TBMM Genel Kurulu'nda TÜBİTAK Kanun Teklifi Hakkında Konuştu

Ak Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda söz alarak, "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" üzerine açıklamalarda bulundu. Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Sözcüsü olarak konuşan Uzkurt, teklifin TÜBİTAK ve KOSGEB gibi kurumların işlevselliğini arttırmayı amaçladığını belirtti.

Yeni İhtiyaçlara Yönelik Düzenlemeler Getiriliyor

Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, teklifin günün şartlarına uyum sağlamak ve desteklerin etkinliğini artırmak amacıyla hazırlandığını vurgularken, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları sonucu doğabilecek hukuki boşlukların giderilmesi için de önemli düzenlemeler getirildiğini ifade etti.

Komisyon Üyelerine Teşekkür

Kanun teklifinin hazırlanmasında emeği geçen Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyelerine teşekkür eden Uzkurt, bu düzenlemelerin bilim ve teknoloji alanında önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Muhalefetin Eleştirilerine Yanıt

Uzkurt, muhalefetin TÜBİTAK ve KOSGEB'e yönelik eleştirilerine cevap vererek, TÜBİTAK'ın 2024 yılında 10 bini aşkan projeye 11 milyar TL'den fazla destek sağladığını belirtti. Ayrıca, son 22 yılda 11.981 firmanın ve 186 üniversitenin 60.329 AR-GE projesine 276 milyar TL destek verildiğini ifade etti.

TÜBİTAK Bursları Objektif Kriterlere Göre Belirleniyor

TÜBİTAK burslarının siyasi parti üyeliğiyle ilişkilendirilmesine tepki gösteren Uzkurt, burs ve desteklerin objektif kriterlere göre verildiğini vurgularken, "2205 Lisans Burs Programı'nda ilk 25 bine giren öğrencilerin bursa hak kazandığı" bilgisini paylaştı.

TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü ve Teknolojik Yatırımlar

Uzkurt, yapay zekâ ve uzay alanında yapılan çalışmalara da dikkat çekerek, TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde kurulan Yapay Zekâ Enstitüsü'nün kamu ve özel sektör iş birliğiyle çalıştığını söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın uzaya gönderildiğini ve İMECE yer gözlem uydusunun başarıyla fırlatıldığını belirtti. KAAN Projesi ve yerli çip üretim tesisi gibi projelerin de hayata geçirildiğini ekledi.

KOSGEB Destekleri Artıyor

KOSGEB'in 2024 yılında 57 bin işletmeye toplam 13,2 milyar TL destek sağladığını belirten Uzkurt, Girişimci Destek Programı'nın üst limitinin 2 milyon TL'ye çıkarıldığını ve bu kapsamda 1.064 girişime 1,48 milyar TL destek verildiğini söyledi.

Kanun Teklifi TBMM Gündeminde

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen "TÜBİTAK ve KOSGEB ile ilgili Kanun Teklifi", bilim ve teknoloji alanındaki desteklerin artırılması ve daha etkin hale getirilmesini amaçlıyor. Teklifin ilerleyen günlerde Meclis gündeminde tartışılmaya devam etmesi bekleniyor.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Niğde’de “Afet Sonrası Psikolojik İyileşme ve Toplumsal Dayanışma” Etkinliği GerçekleştirildiÖnceki Haber

Niğde’de “Afet Sonrası Psikolojik İyileş...

Niğde’de FETÖ OperasyonuSonraki Haber

Niğde’de FETÖ Operasyonu

Yorum Yazın