
Niğde Barosu Kadın Hakları Komisyonu, 5 Aralık Türk Kadınlarına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının yıl dönümü münasebetiyle yaptıkları açıklamalarda, Kadınlarımız Cumhuriyet Devrimleri ile tanınan sosyal, kültürel, hukuki haklar sayesinde toplumda erkeklerle eşit haklara sahip olmuşlardır” dedi.
Niğde Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından yapılan açıklama şu şekilde; “ 5 Aralık 1934 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Kadınlarına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 90. Yıldönümünü hep birlikte gururla kutluyoruz. Kadınlarımız Cumhuriyet Devrimleri ile tanınan sosyal, kültürel, hukuki haklar sayesinde toplumda erkeklerle eşit haklara sahip olmuşlardır. Bu devrimlerin temeli ise Atatürk İlkelerine dayanır. 1926 yılında Türk Medeni Kanunu’nun kabulünden sonra Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ‘ün halkçı ve eşitlikçi devrimlerinin devamı olan bu haklar, kadınların toplumsal hayata güçlü bir şekilde katılmasında ve Türk toplumunun çağdaşlaşmasında büyük bir aşama olmuştur.
Kadınlarımıza, 1930 yılından itibaren önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma, ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınmıştır. Türk kadınına, milletvekili seçme ve seçilme hakkı, 5 Aralık 1934 tarihinde Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile yürürlüğe girmiştir. Birleşmiş Milletler Cemiyeti’nin ancak 1952 yılında uluslararası bir sözleşme ile kadınlara sağlayabildiği seçme ve seçilme hakkı, Cumhuriyet devrimleri ile dünya ülkelerinden çok öncesinde Türk kadınına tanınmıştır. Türkiye’de kadınların katıldığı ilk genel seçimler, 8 Şubat 1935 yılında yapılan TBMM 5. Dönem seçimleridir. Bu seçimlerde 18 kadın milletvekili meclise girmiştir.
Ancak aradan geçen onca zamana rağmen ne yazık ki bu durum sürdürülememiş ve ülkemiz dünya sıralamasında oldukça geriye gitmiştir. Kadın milletvekili oranında Türkiye birçok Afrika, Asya ve Orta Doğu ülkesinin gerisinde kalmış durumdadır. Toplumumuzda erkek egemen sistem nedeniyle kadınlarımız siyasetin içinde var olamamakta , ’’kadınların yeri evidir’’ anlayışı ile hareket edilmektedir. Kadınlarımızın karar verici konumlarda ve siyasette yeterli sayıda temsil edilmemesi; yaşamın her alanında cinsiyet ayrımcılığının giderek kökleşmesine ve gerçek demokrasinin yaşama geçirilememesine neden olmaktadır.
Niğde Barosu ve Niğde Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak bu hususta kız çocuklarının eğitimini tamamlaması, kadın istihdamını arttıracak politikalar üretilmesi, erken yaşta evliliklerle etkin mücadele edilmesi, kadına yönelik şiddet ve istismarın önüne geçilmesi, cinsiyet eşitliğinin sağlanması için çalışmalarımıza ve mücadelemize devam edeceğimizi bildiriyoruz. Güçlü Türkiye’yi özgüveni yüksek, hakları ve özgürlükleri için mücadele etmekten vazgeçmeyen güçlü kadınlarla birlikte inşa edeceğiz. Bu özel ve önemli günde, kadınlarımıza tüm dünya ülkelerinden önce seçme ve seçilme hakkı tanıyan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e sonsuz saygı ve şükranlarımızı sunuyoruz” denildi.
Yorum Yazın