Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Öner Yusuf Toraman, Niğde ilimizin coğrafi işarete sahip önemli ihraç ürünlerinden kalsit madeni hakkında bir kitap yazdı.
Kalsit ürünlerinden üretilen teknolojiler ve diğer ürünler hakkında ayrıntılı güncel bilgilerin yer aldığı kitapta, bu yeraltı zenginliğinin ocak madenciliğinden mikronize üretim süreçlerine ve paketlenmesine kadar yapılan tüm işlemler detaylı bir şekilde ele alındı.
"Dünyanın En Kullanışlı Minerali"
Dünyanın en kullanışlı minerali olarak da bilinen kalsitin (kalsiyum karbonat) doğal bir sanayi hammaddesi olduğunu belirten Toraman, “Bu maden özellikle plastik, boya, kâğıt ve yapı kimyasalları sektörü olmak üzere endüstrinin pek çok alanında dolgu, katkı ve takviye maddesi olarak kullanılmaktadır. Belirgin teknolojik (sertlik, tokluk, beyazlık vb.) ve ekonomik avantajlar sağlayan kalsit ayrıca beyazlığı ve doğal oluşu sebebiyle deterjan, gıda, ilaç, kişisel ve ağız bakımı gibi çeşitli alanlarda da yaygın olarak kullanılmaktadır.” dedi.
Eser; Kalsit, Kalsit Madenciliği, Kırma ve Eleme, Mikronize Öğütme Seperasyon, Kaplama Paketleme ve İSG ve Mikronize Kalsitin Özellikleri, Kullanım Alanları ve Ürün Standartları olmak üzere sekiz ana bölümden oluşuyor.
Rektör Uslu'dan Tebrik
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, "Niğde'mizin değerlerinin tanıtımına katkı sağlayacak bu eser için Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Öner Yusuf Toraman Hocamızı tebrik ediyorum." dedi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin şehrimizin zenginliklerini ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtan çalışmalara devam edeceğini belirten Rektör Uslu, ayrıca "Şehrimize katkı sağlayacak her alandaki bu tarz girişimleri desteklemeyi sürdüreceğiz." ifadeleriyle sözlerini tamamladı.
Yorum Yazın