Niğde’nin Endemik Değeri Toros Kurbağası İlk Kez Su Altında Kaydedildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Niğde’nin Endemik Değeri Toros Kurbağası İlk Kez Su Altında Kaydedildi

 

Dünyada sadece Niğde’nin Ulukışla ilçesindeki Karagöl, Çinigöl ve Eğri Göl’de yaşayan Toros kurbağası (Rana Holtzi) Dr. Öğretim Üyesi Baybars Sağlamtimur tarafından su altında fotoğraflandı.  
Toro takma adı ile bilinen, Bolkar Dağ silsilesinde 2600-2750m rakımda yer alan Karagöl, Çinigöl ve Eğri Göl’de yaşayan Toros kurbağası (Rana Holtzi)
Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesine göre yüksek düzeyde tehdit altında bulunuyor.
Uluslararası Bern sözleşmesi de dahil çeşitli sözleşmelerle koruma altında bulunan Toros kurbağasını su altı ve su üstünde fotoğraflayan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde görevli ve Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu Fotoğraf Sanatçısı (AFIAP) Dr. Öğretim Üyesi Baybars Sağlamtimur fotoğraflarını sergileyecek.
Ziyaretçiler Toros kurbağasının su altından çekilmiş fotoğraflarına ilk defa bu sergi aracılığı ile tanık olacak.
Sergiye ilişkin açıklama yapan Dr. Baybars Sağlamtimur, serginin aynı zamanda Karagöl’ün su altı habitatını da sunan ilk sergi olduğunu söyledi.
Serginin diğer bir özelliği, su altı çekimlerinin tamamında tüpsüz, nefes tutarak yapılan dalış olan serbest dalış tekniğinin kullanılmış olması.
Görüntüleri oluştururken bir kurbağanın bakış açısına ulaşabilmek adına uzun gözlemler yapan sanatçı, fotoğraflarda kompozisyon ve ışık kullanımı gibi sanatsal yaklaşımları en üst düzeyde tutarken, canlının ve habitatın zarar görmemesi için maksimum hassasiyetle çalıştığını da dile getirdi.
Toros kurbağasının daha iyi anlaşılması ve korunması hedefiyle oluşturulan sergi, günümüze kadar bu manada yapılan en kapsamlı Toros kurbağası fotoğraf çalışması olma özelliğini de taşıyor.
13 Aralık 2023 Saat 14:00’de yapılacak açılışla kapılarını açacak olan sergide 54 fotoğraf yer alacak.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Niğde'de sivil toplum kuruluşları İsrail’i protesto ettiÖnceki Haber

Niğde'de sivil toplum kuruluşları İsrail...

Güreşte Niğde’ye Altın MadalyaSonraki Haber

Güreşte Niğde’ye Altın Madalya

Yorum Yazın