Niğde’de Tarım Arazileri Yok Olma Tehdidi İle Karşı Karşıya!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Niğde’de Tarım Arazileri Yok Olma Tehdidi İle Karşı Karşıya!

 

Niğde'de tarım arazileri parsellenerek, villa, yazlık ve hobi bahçesi için satılmaya başlanınca tarım arazileri de yok olma tehdidi ile karşı karşıya kaldı.

Niğde merkez başta olmak üzere merkeze yakın birçok köy ve kasabadaki tarım arazileri parsellenerek villa, yazlık ve hobi bahçesi için yüksek bedellerle satılmaya başlanınca uzak noktalardaki tarım arazileri de yok olma tehdidi ile karşı karşıya kaldı. 
Sınırlarında bulundurduğu arazilerinin büyük bölümü tarımsal üretim için kullanılan ve 2000’li yıllardan sonra sanayileşme yönünde de emin adımlarla ilerleyen Niğde’de son dönemde tarımda artan maliyetler ve aşılamayan sorunlar çiftçileri şehir merkezlerine yöneltti. 

TARIM ARAZİLERİ VİLLA VE YAZLIK İÇİN SATILIYOR

Devlet politikası olan “Köyümde yaşamak için sebebim var” projesi için önemli destekleme ve hibe programları ile köylerin ve tarım arazilerinin korunması için çalışmalar aralıksız devam ederken Niğde’de başta su sorunu olmak üzere köy arazilerinin zenginler için alternatif yaşam alanlarına dönüştürülmesi ile tarım arazileri de tek tek parsellenerek villa veya yazlık yapımı için satılıyor. 
Şu ana kadar Niğde’nin Sazlıca, Aktaş Kasabaları, Koyunlu, Yeşilburç, Fertek, Hançerli, Kırkpınar, Güllüce köyleri ile Bor ilçesinde Kemerhisar ve Bahçeli Kasabaları, Kavuklu, Halaç, Kaynarca, Karamahmutlu, Karacaören gibi köylerinde tarım arazileri çiftçiler tarafından ev yeri olarak satılmaya devam ediyor. Bu bölgelerde köy ve kasaba merkezleri yakınlarında arazi sıkıntısının başlamasıyla kırsal alanlardaki tarım arazileri de köylüler tarafından satılmaya başlandı. 

KAFALARINA GÖRE YAPIYORLAR İDDİASI

Tarım arazilerine yapılan evler ve eklentileri için herhangi bir kamu kurum ve kuruluşundan izin alınıp alınmadığı konusunda bir bilgi edinilemezken birçok kişinin, “ilerleyen dönemde nasıl olsa bir af daha çıkar” beklentisi ile yapılarını inşa ettikleri iddialar arasında. 

TARIM ARAZİLERİ KORUNMALI

Bölgede yaşayan ve köylerinde üretmek için çalışmalarını sürdüren çiftçiler ise tarım arazilerinin korunması gerektiğini belirterek yaptıkları açıklamalarda, “Ne yazık ki son 10 yıl içerisinde özellikle de pandemi ve sonrasında köy ve kasabalar tam anlamıyla mesire alanlarına döndü. Köyde küçük büyük tarlası olan ve köylerden taşınmak isteyenler bu tarlaları kendi başlarına bölerek sattılar. Buradan aldıkları paralarla da şehre yerleştiler. Tarım son yıllarda verilen emeğin karşılığını vermeyince herkesin gözü maaşlı işe çevrildi. Sigortası var, aybaşında maaşı var, ahır görme yok, her türlü sosyal alan var. Hal böyle olunca özellikle de bayanlarımız köylerde yaşamak istemiyor. Bu tarım arazileri de çok hızlı bir şekilde Niğde merkez ve çevre illerden gelenlerin mekanı haline geliyor.
Buralarda ev yaptıranların çoğu köy ve köylünün geleneklerine saygı gösterirken bazıları da köy yaşamına uygun olmayacak hal ve hareketler sergiliyorlar. Bu durum ilerleyen günlerde büyük sorunlar yaşanmasına neden olacak. Bizlerden sonraki neslin de gözü Niğde merkezde veya başka şehirlerde.  Onlarda bizlerden sonra bu arazileri satacaklar. Alıcısı olan mal her zaman satılır. Onlarda zorluğu sevmiyorlar. Burada tarım arazilerinin korunması gerekiyor ama ne yazık ki bu denetimler yok. Bu köy yerlerindeki tarlalar nasıl 300-500 metre parsellenebildi ve satılabiliyor. Bizler bu sayılan alanların bazılarına mandıra bile yapamıyoruz. Ama isteyen hemen 3 ay içerisinde evini yerleştirerek elektrik ve suyunu da alıyor. Yani Devlet köyleri doldurmayı düşünürken burada birileri de köyleri mesire alanı yapmaya çalışıyorlar” dediler. 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Siber Suçlardan 14 İlde Eş Zamanlı OperasyonÖnceki Haber

Siber Suçlardan 14 İlde Eş Zamanlı Opera...

Gürer: ”Kurumların birbirinden haberi yok mu?”Sonraki Haber

Gürer: ”Kurumların birbirinden haberi yo...

Yorum Yazın