Niğde’de Organik Elma Üretimi Artıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Niğde’de Organik Elma Üretimi Artıyor

 

Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, Türkiye’de elma üretiminde Isparta ilinden sonra ikinci sırada yer alan Niğde’de elma hasadında sona gelindiğini ve organik yollarla üretilen elma üretiminin ve rekoltesinin arttığını belirtti.

Baş, Niğde’de organik elma üretimi geçen yıla oranla arttığını, 25 bin 701 dekar alanda 23 bin 800 ton organik elma üretiminin yapıldığını söyledi.

Elma Niğde’nin öncü üretim kalemlerinden bir tanesi olduğunu belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Baş; “ Elma bizim ilimizin öncü üretim kalemlerinden bir tanesi. İhracata yönelik bir yönü var. Yaklaşık 240 bin dekarlık bir alanda 600 bin tona yaklaşan rekolte miktarımız var. İhracata gönderdiğimiz ürünlerimizden, başta gelenlerden bir tanesi elmadır. Yaklaşık 10’a yakın ülkeye ilimizde üretilen 20 çeşit elmadan ihraç ediyoruz. Ağırlıklı ihracat merkezimiz Hindistan, Rusya, Suudi Arabistan, Irak, Umman, zaman zaman Mısır ve Avrupa Birliği ülkelerine ilimizde üretilen elmaları ihraç ediyoruz. İlimiz elma üretiminde Türkiye sıralamasında 2 ile 3’üncü sırada yer almaktadır. Niğde'nin elması Türkiye'de pazar belirleyen bir noktaya geldi.

Baş; “Niğde’de 240 bin dekar alan elma üretimi yapılıyor ve bunun 25 bin dekarlık alanında organik elma üretimi yapılıyor. Buda yaklaşık 23 bin ton organik elma üretimi yapılıyor. Bu organik elma üretimiyle 81 il arasında ilimiz ilk 10 içerisindedir” dedi.

Baş, Tarım ve Orman bakanlığımız tarafından organik tarım yapmak isteyen çiftçilere desteklemelerde bulunuluyor. İlimizde organik elma üretimi yapan 336 çiftçimiz 25 bin 701 dekar alanda üretim yapmaktadır. Bu yıl yaklaşık olarak 23 bin 800 ton organik elma rekoltesi bekleniliyor. Organik olmayan meysuluk bir elmayı 7 ile 8 TL’den alırlarken, organik yöntemle üretilen meysuluk elmaları 9 TL ile 10 TL arasında alıyorlar. Tüccarlar ve özel sektörler organik elma üreten çiftçilerle de sözleşme yapıyorlar ve bu sayede organik elma üretimine çiftçileri teşvik ediyorlar. Organik elmanın yurt dışına pazarlaması bile diğer elmalardan kolay” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Niğde’de “Türkiye Siber Vatan Programı” İçin Protokol İmza Töreni DüzenlendiÖnceki Haber

Niğde’de “Türkiye Siber Vatan Programı”...

Niğde’de Sobadan Anne Ve Oğlu ZehirlendiSonraki Haber

Niğde’de Sobadan Anne Ve Oğlu Zehirlendi

Yorum Yazın