Millî Eğitim Bakanlığı tarafından TÜBİTAK ve üniversiteler iş birliğinde yürütülmek üzere başlatılan Matematik Seferberliği çalışmaları Niğde’de de devam ediyor.
Konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim YAŞAR, “Milli Eğitim Bakanlığımızca başlatılan ve TÜBİTAK ile üniversitelerimizin iş birliğinde yürütülen Matematik Seferberliği projesi kapsamında ilimizde de çalışmalar devam etmektedir. Yeni yaklaşımlarla matematiğin soyut bir ders olmaktan çıkarılması, matematiğin günlük yaşam becerilerine uyarlanarak kalıcı ve severek öğrenmenin sağlanması ve öğrencilere bilgi okuryazarlığı öğretilerek daha çok üretmelerinin sağlanması amaçlanmaktadır. Matematiğin sadece yetenekli öğrencilerin üstesinden gelebileceği zorlu bir ders olmaktan çıkıp, tüm öğrencilerin keyifle, günlük yaşamla bağdaştırılabildikleri keyifli bir ders haline getirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca 21. yüzyıl becerilerine Matematik derslerinde yer verilmesi ile soyut bilgiler öğrencilerin gerçek hayatta kullanabileceği bilgilere dönüştürülmesi de amaçlar arasında bulunmaktadır.
İlimizde 28 Haziran 2022 tarihinde sınıf öğretmenleri, ilköğretim matematik öğretmenleri ve lise matematik öğretmenlerimizin katılımlarıyla bir çalıştay gerçekleştirdik. İlimizde yapılabilecek çalışmalar konusunda katılımcı öğretmenlerimize önemli bilgiler verildi. Katılımcı öğretmenler il bazında yapılabilecek çalışmaları aralarında tartışarak yeni fikirler ürettiler.
Ekim ayında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen ve Matematik Eğitimi Bölümünden Doç. Dr. Semirhan GÖKÇE tarafından “Dinamik Matematik Yazılımı (Geogebra)”, Doç. Dr. Arzu AYDOĞAN YENMEZ tarafından “Problem Çözme Yöntem ve Teknikleri” kursu ile öğretmenlerimizi destekledik. Yine ekim ayı içerisinde Niğde Valisi Sayın Mustafa KOÇ’un açılışını yaptığı CodeWeek Haftası etkinliklerimizi Matematik Seferberliği temasında 32 projeyle gerçekleştirdik.
Aralık ayında “Niğde’nin Çocukları Matematiğin Tarihini Yazıyor!” isimli çalışmada yer alacak öğretmenlerimize Doç. Dr. İlknur ÖZPINAR tarafından “Eğitim Materyali Geliştirme” eğitimleri verildi. Bu kapsamda Niğde ilinden ilkokul, ortaokul ve lise seviyesinde 25 farklı öğrenci ve öğretmen grubunun katıldığı çalışmada katılımcılar Matematik Tarihi temasıyla çevrimiçi ortamda dijital öyküler hazırlamaktadır. Çalışmanın bitiminde dijital öykülerin yanı sıra Matematik Tarihi ve dijital öyküleme konusunda temel bilgilerin eklenmesi ile ortaya bir kitap oluşturulacaktır.
Matematik Seferberliği kapsamında Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi Matematik Öğretmeni Dr. Gülşah SALTIK AYHANÖZ koordinatörlüğünde hizmet içi olarak 2023 yılında gerçekleştirilmek üzere akademisyenler tarafından 13 eğitim, sınıf öğretmenleri, ilköğretim ve lise matematik öğretmenlerinin başvurusuna sunulmuştur. Bunu yanı sıra veliler için matematik kaygısı gibi öğrencilerin yaşadığı matematik dersine ilişkin sorunlar hakkında bilgi verilmesi için Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Matematik Eğitimi Bölümünden akademisyenler eşliğinde interaktif bir seminer düzenlemeyi de planlamaktayız.
Ben ilimiz adına tüm bu çalışmalarda emeği geçen öğretmenlerimize ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin kıymetli akademisyenlerine teşekkürlerimi sunuyor projenin hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum.” dedi.
Yorum Yazın