Niğde’de küçük esnaf olarak bilinen ve özellikle mahallelerin sokak aralarında bulunan bakkal işletmeleri zamanla yüksek maliyetler, kredi kartlarının kullanılması ve artan zincir marketler nedeniyle kan kaybetmeye devam ediyor.
Bakkal kültürünün tamamen biteceğini belirten bakkal esnafı, “Mahalle bakkalının bittiği yerde mahalle kültürü de kalmaz” diye konuştular.
Niğde’de birçok cadde ve sokakta birbiri ardına açılan marketler, bakkal esnafını bitirme noktasına getirdi. Niğde’de özellikle yüksek maliyetler ve kredi kartı kullanımının yaygınlaşması küçük esnafı kepenk kapatma durumuna kadar getirdi. Sürekli güncellenen fiyatlar karşısında özellikle dar gelirli ailelerin kurtarıcısı olan ‘veresiye’ kültürü de neredeyse bitme noktasına geldi.
Niğde’de birçok bakkal sadece ekmek, sigara ve çocuk ürünleri satarak ayakta kalmaya çalışırken birçok bakkalda işyerlerini kapatmak zorunda kaldı. Tek amaçları ekmek kapıları bakkal dükkanlarının kapanmaması olan esnaflar, yetkilere bakkalcı esnafı için bir çözüm bulunması çağrısında bulundu.
MAHALLE BAKKALLARI BİTİYOR
Niğde’de bakkal işleten bir esnaf, yaklaşık 40 yıldır bakkal dükkanı işlettiğini belirterek, “Yaklaşık kırk yıla yakın bakkal dükkanı işletiyorum. Çok değil bundan 5-6 sene öncesine kadar işlerimiz çok iyiydi. Hala ayaktaysak mahallede uzun süre bakkallık yapıyor olmamızdandır. Mahallemizde sayıları çok az olsa da mesleğimizi sürdürmemizi isteyen müşterilerimiz var. Bakkal kültürü artık bitiyor. Beş yıla kadar Niğde’de çoğu mahalle arasındaki bakkal dükkanlarının kalmayacağını düşünüyorum. Şu anda aktif olan bakkallarda borçla harçla, eski biriktirdiğiyle belki düzelir olur umuduyla bekliyor. Bir işte emeğinizin karşılığını alamıyorsanız, sürekli dibi görüyorsanız o işi bırakırsınız. Mahalle bakkalının bittiği yerde mahalle kültürü de kalmaz” diye konuştu.
AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYORUZ
Tek amaçlarının ekmek kapıları bakkal dükkanlarının kapatmamak olduğunu söyleyen bakkal esnafı, “Kredi kartlarının yaygınlaşmasıyla birlikte zincir marketlerin de çoğalmasıyla bakkallar bitti. Şuan ekmeği yiyen onlar. Lokmanın büyüğü onlara, kırıntıları da bize düşüyor. Vatandaş büyük alışverişini yapar, sonra eksik kalan ufak tefek şeyleri bizden alır. Genellikle ekmek, sigara ve çocuk ürünleri satarak ayakta kalmaya çalışıyoruz” dedi.
VERESİYE DÖNEMİ BİTTİ
Veresiyenin de artık günlük ya da haftalık hale geldiğini belirten bakkal esnafı, “Veresiyede de artık günlük ya da haftalık vermek zorunda kalıyoruz. Fiyatlar günlük değiştiği için biz de vatandaşa ertesi güne ya da birkaç günlüğüne veresiye vermek zorunda kalıyoruz. Diğer maliyetlerde yüksek, elektrik gibi. Bir beklenti de yok. Kenara biriktirmeyi bırakın karnımızı doyuramayacak duruma geldik. Kepengi kapatmadan evimize gitme çabası var sadece. Sabah evimizden çıkarken nereye gittiğimiz, akşam kapatıp eve giderken nereden geldiğimiz belli olsun diye, vakit geçirmek için ve en önemlisi ekmek paramız çıksın. En büyük amacımız bu” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın