"Niğde deprem açısından en şanslı il olsa da şehri tehdit eden 2 fay hattı var"İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Jeolog Prof.Dr. Okan Tüysüz yaptığı açıklamada Niğde deprem açısından en şanslı il olduğunu söylediği açıklamasında şehri tehdit eden iki fay hattına da dikkati çekti.Jeolog Prof.Dr. Okan Tüysüz'ün açıklamaları şöyle;
"Niğde deprem açısından en şanslı il olsa da şehri tehdit eden 2 fay hattı var"
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Jeolog Prof.Dr. Okan Tüysüz yaptığı açıklamada Niğde deprem açısından en şanslı il olduğunu söylediği açıklamasında şehri tehdit eden iki fay hattına da dikkati çekti ve yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Jeolog Prof.Dr. Okan Tüysüz'ün açıklamaları şöyle;
"Niğde deprem açısından şanslı illerimizden biri. Aletsel dönemde (1900 yılı sonrası) yaşanan en büyük deprem 2020 Bor depremi o da 5.1 büyüklüğünde. Buna karşılık il merkezi oldukça zayıf bir zemin üzerinde yer alıyor. İli tehdit eden iki önemli fay var.
Batıdaki Tuzgölü fayı ve kolları toplam 210 km boyunda ve bilinen 6 parçadan oluşuyor. Doğudaki Ecemiş fayı ise neredeyse Divriği’den başlayıp Pozantı’ya kadar uzanıyor, ülkemizin en büyük faylarından biri. m açısından şanslı illerimizden biri.
Tuzgölü kuzeyi ile Kemerhisar arasında uzanan fay büyüklükleri 5’e ulaşan depremler üretmektedir. Tarihsel çağlarda bu fayın 8-9 bin yılda bir deprem ürettiği, son depremden bu yana ise 4 bin yıl geçtiği belirlenmiştir.
Bu nedenle bu fay üzerinde yakın bir deprem beklentisi yoktur. Ecemiş fayı da büyük deprem üretme potansiyeline sahip olmakla birlikte son 60 bin yıldır büyük deprem üretmediği ortaya konmuştur.
Her ne kadar Niğde deprem tehlikesi düşük bir ilimizse de kötü zemin koşulları dikkate alınarak yapılar deprem dayanıklı hale getirilmelidir."
Yorum Yazın