LAHANA ÜRETİCİSİ DERTLİ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
LAHANA ÜRETİCİSİ DERTLİ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, traktör ve ekipmanlarda oluşan fiyat artışının kırsalda küçük çiftçiyi olumsuz etkilediğini söyledi.

Türkiye’de beyaz lahana üretiminde 2’nci sırada olan Niğde’de lahana üreticilerini ziyaret eden milletvekili Gürer, beyaz ve kırmız lahana üretimiyle ön plana çıkan ve bölge halkının yüzde 70’inin geçim kaynağı lahana olan Ulukışla ilçesine bağlı Hüsniye köyünde, üreticilerin sorunlarını dinledi.

Bölgede uzun yıllardır lahana üretimi yaptığını belirten Gürsel Karakaya, tüccarın bu yıl lahana almak için köye gelmediğini belirtti. Fiyatların oldukça düştüğüne değinen Karakaya, bu yıl maliyetine bile lahana satamadıklarını, geçen yıl bir miktar kar getiren lahananın bu yıl üretiminin arttığını, maliyetin ise yükseldiğini belirtti.

Lahana üreticilerinin bir bölümünün borçlarını ödeyemediği için icralık durumda olduğuna da değinen Karakaya, bu yıl ürünlerin satılmaması durumunda çok sayıda lahana üreticisinin icralık duruma düşebileceğini ifade etti. 

40 yıldır lahana üretimi yaptığını ve köyün yüzde 70’inin lahanadan geçimini sağladığını anlatan Ahmet Keskin ise böylesine sıkıntılı bir yılı daha önce hiç yaşamadığını söyledi. 

Lahana üreticilerinin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise nakliye maliyetlerinin artısının karpuzu tarlada bıraktırdığı gibi lahanayı da tarlada bıraktırdığını söyledi.

Gürer; ‘’ Kaynarca, Ovacık, Eminlik ve Hüsniye köylerinde lahana hasadına başlandı. Lahana bugün itibariyle çiftçinin maliyetini bile karşılayacak fiyata satılamadığı için üretici mağdur durumda. Lahana ürününde Türkiye’de bir üretici ortalama dekar başına 3 bin 423 kilogram ürün alabiliyor. Ancak toprak, iklim, doğa koşulları ve zararlılar ürünlerdeki verimlerin değişkenlik göstermesine neden oluyor. Lahana yurt dışı satışının yanında çiğ tüketilebildiği gibi turşu ve yemek olarak da sofralarda yer buluyor. Üretim maliyetinde girdi artışlarının yanında 4-5 kat artan akaryakıt fiyatları nakliye ücretine direk etki ediyor. Bu sebeple, havaleli yük olmasından dolayı ortaya çıkan maliyet tüccarı cezbetmiyor.TÜİK’in Mayıs 2022 Bitkisel Üretim Tahmininde bu yıl lahana üretiminde % 17,2 ilk üretim artışı olacağı tahmin ediliyor. İhracat yolu açılmazsa lahana da çiftçiyi mağdur edecek. Büyükşehirlerde hal fiyatı kilosu 5 ile 8 lira arasında değişen lahana sağlık içinde yararlı bir ürün. Tarımda plansızlık ve üretimden tüketime kadar yaşanan düzensizlik ürün ekiminde yaşanan artış ve artan girdiler ile oluşan maliyet sonucu soruna dönüşüyor. Üreticinin ürünü tarlada kalıyor. Tüketici pahalı ürüne mahkum ediliyor. Ürünün katma değerli ürüne dönüştürecek yeterli yerel tesis olmaması sorunu artırıyor ” diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tebriz’de Üniversitemiz Temsil EdildiÖnceki Haber

Tebriz’de Üniversitemiz Temsil Edildi

Niğde’de şehitler hayrına aşure dağıtıldıSonraki Haber

Niğde’de şehitler hayrına aşure dağıtıld...

Yorum Yazın