Lahana, Üreticinin Yüzünü Güldürdü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Lahana, Üreticinin Yüzünü Güldürdü

 

 

Niğde’de lahana hasadı devam ediyor, bu yıl tanesi 20-30 liradan alıcı bulan lahana üreticilerin yüzünü güldürüyor.

Türkiye’de beyaz lahana üretiminde ikinci sırada yer alan Niğde’de lahana hasadı devam ediyor. Yaklaşık 1.500 üreticinin geçim kaynağı olan lahananın tanesi bu yıl 20-30 liradan satılıyor. 
Niğde Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, bu yıl lahanada Pazar sıkıntısının olmadığını belirterek, “İlimizde 20 bin dekar alanda yaklaşık bin 500 üreticimizin geçim kaynağı olan beyaz lahana hasadı başladı ve devam ediyor. İlimizde üretilen beyaz lahanada pazar sıkıntımız yok. Pazar sıkıntısı olmadığı içinde ihracata çok fazla gerek kalmıyor, fiyat sıkıntısının yaşandığı dönemlerde ise ihracatı alternatif pazar olarak değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu. 

İlimizde beyaz lahananın en çok üretiminin yapıldığı Niğde’nin Bor İlçesi Kaynarca Köyü Muhtarı ise bu yıl lahananın fiyatının üreticiyi memnun ettiğini belirterek, “Köyümüzde lahana hasadı başladı ve devam ediyor. Lahananın fiyatından üreticiler olarak bu yıl memnunuz. Yetiştirdiğimiz lahanaları kendi içtiğimiz su ile suluyoruz ve üretimini ata tohumu dediğimiz kendi ürettiğimiz tohumlar ile yapıyoruz. Şuan da lahananın tanesi 20-30 TL arasında satılıyor” dedi. 

BEYAZ LAHANA
Beyaz lahana, turpgillerden bir sebzedir. Yaprakları açık yeşil veya beyaz renktedir ve kat kat sarılmış bir şekildedir. Beyaz lahana, C vitamini, K vitamini ve A vitamini bakımından zengindir. Ayrıca lif, potasyum ve kalsiyum içerir. Beyaz lahana, çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Çorba, sarma, salata ve turşu yapımında kullanılır. Beyaz lahana ayrıca çiğ olarak da tüketilebilir.

BEYAZ LAHANANIN FAYDALARI 
Bağışıklık sistemini güçlendirir: Beyaz lahana, C vitamini bakımından zengindir. C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Kanser riskini azaltır: Beyaz lahana, antioksidanlar bakımından zengindir. Antioksidanlar, serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini önleyerek kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Kolesterol seviyelerini düşürür: Beyaz lahana, lif bakımından zengindir. Lif, kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilir. Sindirimi iyileştirir: Beyaz lahana, lif bakımından zengindir. Lif, sindirimin iyileştirilmesine yardımcı olur. Kilo vermeye yardımcı olur: Beyaz lahana, düşük kalorili bir sebzedir. Kilo vermeye yardımcı olabilir.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Öğretim Üyesinin Eserleri, Romanya'da Sanatseverlerle BuluştuÖnceki Haber

Öğretim Üyesinin Eserleri, Romanya'da Sa...

Minibüs Bariyerlere Çarptı: 5 YaralıSonraki Haber

Minibüs Bariyerlere Çarptı: 5 Yaralı

Yorum Yazın