Karaca, “Lenfoma Kanserinde erken teşhis hayat kurtarır”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Karaca, “Lenfoma Kanserinde erken teşhis hayat kurtarır”

 

Niğde Sağlık İl Müdürü Uzman Dr. Bahadır Karaca, 15 Eylül Lenfoma Kanseri Farkındalık Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada, lenfomalar için erken tespite yönelik kabul edilmiş bir tarama metodu bulunmadığını, kişilerin lenfoma belirtisi olabilecek belirtileri bilmeleri ve bir sağlık kuruluşuna başvurmaları büyük önem taşımaktadır” dedi.

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bahadır Karaca, “15 Eylül Lenfoma Kanseri Farkındalık Günü” nedeniyle açıklamalarda bulundu: Her yıl 15 Eylül'de Dünya Lenfoma Farkındalık Günü için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir Dünya Lenfoma Farkındalık Günü, ilk kez 2004 yılında Lenfoma Koalisyonu tarafından hastalığa yönelik bilgi eksikliğini gidermek, hastalık hakkında farkındalığı artırmak, hastaların ve bakım verenlerinin karşılaştığı duygusal ve psikososyal zorluklara dikkat çekmek amacıyla düzenlenmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de “erken tanı ve tedavi hayat kurtarır” prensibinden hareketle her yıl 15 Eylül gününü hastalığa yönelik dikkat çekmek, bilgilendirmek ve hastalık ve tedavisine ilişkin güncel durumu gözden geçirmek üzere etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Lenfatik sistemin kanserine lenfoma denir. Lenfatik sistem vücudun önemli bir parçasıdır ve vücudun mikroplarla savaşan ağı lenf düğümleri, dalak, timüs bezi, kemik iliği ve diğer vücut bölümlerini içerir. Lenfomalar, lenfoid dokularda doğal olarak bulunan lenfosit adı verilen hücrelerden gelişen kötü huylu lenf bezi hastalıklarıdır. İki ana lenfoma türü vardır; Hodgkin Hastalığı olarak da bilinen Hodgkin Lenfoma ve tıpta Non-Hodgkin Lenfoma/NHL olarak adlandırılan Hodgkin Dışı Lenfoma. Non-Hodgkin lenfomalar hem erkeklerde hem de kadınlar da ilk on kanser türü içinde yer almaktadır. Çocukluk çağı kanserlerinin ise %15’ini oluşturmakta ve ikinci sırada yer almaktadır. Lenfomaların genel olarak 80’den fazla alt tipi vardır ve her birinin klinik tedavisi de farklılık gösterir. Lenfomaların kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, çeşitli risk faktörleri lenfoma gelişme olasılığı ile ilişkilidir. Bu risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir: yaş, cinsiyet, aile öyküsü, bazı kimyasallara ve ilaçlara maruz kalma, radyasyon maruziyeti, zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak, otoimmün hastalıklar, bazı enfeksiyonlar, vücut ağırlığı, meme implantları. En sık görülen belirti boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerindeki lenf bezelerinin ağrısız şişerek ele gelmesidir. Hastalarda diğer bulunabilen belirtiler ise söyledir; sebebi tam açıklanamayan ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, halsizlik, ciltte kaşıntıdır. Bu şikayetler, grip gibi başka hastalıkların seyrinde de görülebilir. Bu nedenle bu tür bulguları olan hastalarda lenfoma teşhisini ancak hekim koyabilir. Sayılan belirtilerin varlığı halinde hekime başvurulmalıdır. Maalesef lenfomalar için erken tespite yönelik kabul edilmiş bir tarama metodu bulunmamaktadır. Bu nedenle kişilerin lenfoma belirtisi olabilecek belirtileri bilmeleri ve bu belirtileri tespit etmeleri durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmaları büyük önem taşımaktadır.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gürer, "Niğde Müzesiz Kaldı”Önceki Haber

Gürer, "Niğde Müzesiz Kaldı”

Kömür Karası Değil, Ekmek ParasıSonraki Haber

Kömür Karası Değil, Ekmek Parası

Yorum Yazın