Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk, son yıllarda ilaçların gereksiz ve bilinçsiz tüketilmesi ile toplum sağlığının tehlikeye girdiğinin altını çizdi.
Öztürk, sağlık profesyonellerine danışmadan antibiyotik kullanımı hem sağlık açısından hem de antibiyotik direnci açısında tehlikeli boyutlara ulaştığını belirterek, “Ayrıca ilaçların gelişi güzel kullanımı ve ‘ilerde hastalanırım’ diye evde biriktirilen ilaçlar nedeniyle ülke ekonomisi ciddi mali yükle karşı karşıya kalmaktadır. Bilinçsiz ve doktora danışılmadan çoklu ilaç kullanımı nedeniyle ortaya çıkan ilaç etkileşimleri toksik reaksiyonlara dönüşmekte ve böylece ilaçlar hastaları tedavi etmek yerine zarar vermektedir. Bu nedenle akılcı ilaç kullanımı her geçen gün daha önemli hale gelmektedir” dedi.
Tavsiyelerde bulunan Öztürk, “Kullanılmakta olan ve en son kullandığınız ilaçlar ile ilgili doktorunuzu ve eczacınızı bilgilendiriniz. İlaçlarınızı, yalnızca hekiminizin ve eczacınızın önerisi-uyarısı doğrultusunda kullanınız. İlaçların nasıl, hangi sıklıkta, hangi dozda, ne kadar süre kullanılacağını ve hangi koşullarda saklanacağını tam olarak öğreniniz ve eksiksiz uygulayınız. İlacınızı; hekiminize veya eczacınıza sormadan; çiğneyerek, kırarak, bölerek veya suda çözerek kullanmayınız. Tüm ilaçların istenen etkilerinin yanı sıra istenmeyen etkilerinin de olabileceğini unutmayınız. İlacı kullanmaya başladığınızda beklenmeyen bir etki görüldüğünde eczacınıza ve doktorunuza bilgi veriniz. Herhangi bir ilaç, vitamin, ilaç dışı gıda takviyesi, bitkisel ürün gibi bütün ürünleri kullanmadan önce hekiminize ve eczacınıza danışınız. Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız ve emzirme dönemindeyseniz, uzun süreden beri devam eden bir hastalığınız varsa, besin ya da ilaç alerjisi gibi özel durumlarınız varsa, mutlaka doktorunuzu ve eczacınızı bilgilendiriniz. Başkalarının tavsiyesiyle ilaç kullanmayınız ve sizde başkalarına tavsiyede bulunmayınız.
Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastanın tedavisinde yetersiz kalınması, istenmeyen etki riskinde artış, ilaç etkileşmeleri olasılığında artış, gereksiz tedavi maliyeti, işten kalma ve kazanç kaybı gibi ekonomik zararlar, ilaç tedavisinin kalitesinin düşmesi, bunun kaçınılmaz sonucu olarak hasta sayısının ve ölüm oranının artması, boa kaynak harcanması, ve bunun sonucunda temel ilaçlara ulaşabilirliğin azalması, tedavi maliyetinin yükselmesi, hastaların ilaç bağımlısı olması veya ilaca ihtiyaç olmadığı halde ilaca olan talebin artması gibi psiko-sosyal etkileri ortaya çıkartır” diye konuştu.
Yorum Yazın