Gürer: “Tarım İçin 2024 Kara Yıl Oldu”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gürer: “Tarım İçin 2024 Kara Yıl Oldu”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarım sektöründe 2024 yılının sorunlu bir yıl olduğunu söyledi. TÜİK verilerine göre tahıl üretiminde tahmini %7 üretim düşerken sebze üretiminde % 6 artış öngörüldüğünü ve sebzede artışın doğru yönetilmediği için ürünlerin tarlada kalmasına iktidarın göz yumduğunu ifade etti.2024 yılında kamu ürün alım fiyatları düşük tutulduğunu ve bir önceki yıla göre buğdayda % 12 arpada % 3 şekerpancarında % 28 oranında yapılan artışların enflasyon artışının altında olması nedeni ile çiftçinin mutlu olmadığını söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer güncel tabloyu ele alarak çiftçinin alım gücünün son iki yılda dramatik bir şekilde gerilediğini ifade etti. Gürer, AKP iktidarının belirlediği alım fiyatlarının çiftçinin reel kayıplar yaşaması yol açtığına işaret etti. Tarım kesiminin gelirlerinin erimesini altın ve mazot üzerinden değerlendirdi. Ömer Fethi Gürer, ürün alım fiyatlarının açıklandığında altın ve mazot fiyatlarını baz alarak çiftçinin zararını gözler önüne serdi. Çiftçinin hem altın hem de mazot bazında alım gücünün düştüğüne işaret etti.

ALIM FİYATLARI ARASINDAKİ DEĞİŞİM

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “AKP iktidarının tarım politikaları, çiftçinin emeğini yok sayan ve onun alım gücünü her geçen gün daha da zayıflatan bir yapıya dönüştü. Çiftçi refahı yok sayılarak alım fiyatları belirlendi. Çiftçinin kayıpları 2023 ve 2024 dönemlerindeki alım fiyatları üzerinden bakıldığında durum görülüyor. AKP iktidarı enflasyon bedelini işçiye, çiftçiye, emekliye ödetiyor.” dedi.

ALIM FİYATLARI ARASINDAKİ DEĞİŞİM

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “AKP iktidarı döneminde tarım politikaları, tarım kesiminin emeğini yok sayan ve onun alım gücünü her geçen gün daha da zayıflatan bir yapıya dönüştü. Çiftçi refahı yok sayıldı.2023 ve 2024 dönemlerindeki alım fiyatları bu durumun en somut örneği. AKP iktidarının belirlediği alım fiyatları bir yıl öncesine göre çiftçinin alım gücünü yerle bir etti.” dedi.

ÜRETİCİNİN ALTIN KAYBI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarının 2024 yılında belirlediği kamu ürün alım fiyatları bir önceki yıla göre düşük kaldı. Taban fiyat uygulaması olmadığı için serbest piyasa kamu alım fiyatında altında kaldı. Girdi fiyatları enflasyon üzerinde artarken alım fiyatı aynı oranda artmadı ve daha düşük belirlendi” dedi.

Gürer, “2023 yılında 10 ton buğday satan bir çiftçi, emeğinin karşılığında 61 gram altın alabiliyorken, 2024 yılında aynı miktar buğdaydan sadece 37 gram altın alabilir hale geldi. Bu, çiftçinin 24 gram altın kaybetmesi demek. Arpa ve şekerpancarında da durum farklı değil. Arpa üreticisi 23 gram, şekerpancarı üreticisi ise 34 gram altın kaybı yaşadı. Bu tablo, alım fiyatlarının çiftçinin maliyetlerini değil, üreticinin cebine girmeyen her gram altın, aslında tarım sektörünün sürdürülebilirliğine vurulan bir darbedir.” diye konuştu.

MAZOT ALIM GÜCÜNDEKİ AZALMA

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mazot fiyatlarındaki artışın çiftçinin en büyük sorunlarından biri haline geldiğini ve alım fiyatlarının çiftçinin girdi maliyetlerindeki artış göz önünde bulundurulmadan yapıldığını belirterek, “2023 yılında 1 ton buğday satan bir çiftçi 404 litre mazot alabilirken, 2024 yılında bu miktar 229 litreye düştü. Buğday üreticisinin kaybı 175 litre, arpa üreticisinin 163 litre ve çay üreticisi de 134 litre kayıp yaşadı. Mazot, tarımda üretimin bel kemiği olmasına rağmen, AKP iktidarının tarım politikaları çiftçiye her yıl kaybettirmeye devam ediyor.” şeklinde konuştu.

PATATES DEPODA BEKLİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2024 yılı sebze üretiminin artmasına rağmen ürünün tüketiciye ulaşmadığını ve domates, patates, kavun, karpuz, fasulye, yer fıstığı, ayçiçeği, biber üreten küçük aile tipi işletmelerin zarar ettiğini söyledi. Gürer, rafta yaz ve kış sebze fiyatları düşmezken tarlada ürünün kaldığını belirtti. Patates, maliyetinin altında tüccar tarafından alınmayınca ürün depoda bekliyor. Rafta fiyatlar artıyor. Üreten değil, aracı ve ithalatçılar kazanıyor” diye konuştu.

"TARIM POLİTİKALARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"

Gürer, bu verilerin tarım sektöründeki sorunları durumu açıkça ortaya koyduğunu vurguladı. Çiftçinin satış gücündeki dramatik düşüş, artan maliyetler ve yetersiz alım fiyatları nedeniyle üreticinin tarımsal faaliyetlerini devam ettirmesini zorlaştırıyor. Çiftçinin alın terinin karşılığını alabilmesi için gerçekçi taban fiyat politikaları dönülmesi gerektiğini ve tarıma gerçekçi destekleme verilmesi gerektiğini söyledi.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kokulupınar, "Bölgemiz ateş çemberinde"Önceki Haber

Kokulupınar, "Bölgemiz ateş çemberinde"

Yatırımcıların gözdesi Niğde OSB BüyüyorSonraki Haber

Yatırımcıların gözdesi Niğde OSB Büyüyor

Yorum Yazın