Gürer, “Kırsala dönüş kolaylaştırılmalıdır”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gürer, “Kırsala dönüş kolaylaştırılmalıdır”

 

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin köylerinde yaşanan tapu ve ikamet sorunlarına dikkat çekerek, köylerine geri dönmek isteyen vatandaşların yaşadığı zorlukları gündeme getirdi. Vatandaşlar, 5 yıl  o köyde ikamet zorunluluğu nedeniyle köylerine ev yapamamaktan şikayetçi olurken, bu duruma yönelik tepkilerini dile getirdiler. 

KÖYDE İKAMET ŞARTINA İSYAN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Çamardı ilçesine bağlı Beyaz Kışlakçı köyünde köylerine geri dönmek isteyen vatandaşlarla bir araya gelerek sorunlarını dinledi.

Köylü kadınlar yaşadıkları mağduriyeti anlattılar: “Normalde devletin köye geri dönüşü teşvik etmesi lazım. Biz köyümüze gelmek istiyoruz, köyde evimiz yok. Ev yeri edinimi içinde en az 5 yıl ikamet istiyorlar. Benim köyde evim yok ki, kütüğüm burda, buralıyım. Köye de dönmek istiyorum. Nasıl gelip burada ikamet edeyim? Önce ev yeri  versinler. Evim olabilmesi için ev yeri vermesi gerekiyor. Ev yeri alabilmem içinde şartlar uymayınca ev yaptıramıyorum." dedi 

Bir başka köylü kadın ise, "Benim kaynanamın bir evi var. 4 kişinin; bir sene o geliyor, bir sene ben geliyorum. Gelemiyoruz yani. 4 kişinin olduğu için bölemiyoruz da gelemiyoruz da. Ev yerimiz yok. Bizim kütüğümüz burada ama evimiz yok diye köyümüze gelip ev yaptıramıyoruz. Buralıyız, buradan ev sahibi olmak istiyoruz. 5 yıl ikamet zorunluluğu olduğu için ev yaptıramıyoruz." diyerek yaşadıkları sıkıntıyı paylaştı.

Başka bir köylü kadın ise, "5 yıl olan bu süreci kaldırsınlar. Benim üzerimde abimin şu anda arsa tapusu var. Ben üstüne devretmek istiyorum. Diyor ki; konteyner olsun, getirip koyacaksın. 5 yıl ikameti olup 18 yaşındaki çocuklara aynı haneden ev yeri verdiler ama biz aynı haneden 4-5 hane bir evin içinde yaşıyoruz. Bu adalet değil yani. 5 yıl zorunluluğunun kaldırılması gerekiyor. Biz yani Bursa'ya gittik diye bu köylü değil miyiz? Kütüğümüz burada. 5 yıl burada ikamet etmeyenin ev sahibi olmasına izin verilmiyor." ifadeleriyle adalet çağrısında bulundu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde’de farklı köylerde tapu kadastro ile oluşan sorunlar bulunduğunu zamanında itiraz süresi içinde başvuru yapılmadığı için başkası adına geçen kayıtlarında bulunduğunu ve yeniden bu konuda başvuru olan köylerde çalışma yapılması gerektiği söyledi 

Gürer, "Niğde dışında olanlar bölgeye gelip ev yapıp burada yaşamlarını sürdürmek istiyorlar. Ancak ikamet etme şartı arandığı için köye dönüp ev yapamıyorlar. Köyüne geri dönmek isteyenler, ev yapamadıkları için köyden uzak kalıyorlar. Bu bağlamda da yeni düzenleme gerekli. Kırsala dönüş kolaylaştırılmalıdır " dedi. 

GÜRER, “KIRSALA DÖNÜŞÜN YOLU AÇILSIN”

Ömer Fethi Gürer köylülerin taleplerini destekleyerek şunları söyledi: "Biz kırsala yeniden dönüşün yolu açılsın istiyoruz. Kadınlar kırsalda tarımla uğraşırsa, gençler tarımla uğraşırsa, Sosyal Güvenlik Kurumu primini dahi devlet karşılasın diyoruz. Burada tekrar köye dönmek isteyenler var ama onlara da diyorlar ki; önceden köyde ikamet etmediğin için biz sana ev için arazi veremiyoruz. Bu yasanın kaldırılmasını istiyorlar. Biz de köyümüze gelelim, köyümüzde yaşayalım istiyorlar. Bunu da buradan yetkililere duyuralım. Bunun için önceden ikamet zorunluluğunun kaldırılması için meclise önerge vereceğiz. Köye gelen, köy kütüğüne kayıtlı olanlara ve köyde ikamet etmek isteyenlere köy yerleşim alanında arazileri tahsis edilmelidir." Dedi

KÖYDE İKAMET SORUNU MAĞDURİYET YARATIYOR

Köy sakini bir vatandaş ise, "Dışarıdan gelen kişiler ve bu köyden olmayanlar buradaki arazileri kullanmak için değil, sadece araziye sahip olmak ve kredi kullanmak için arazi alıyorlar. Bu köyde binlerce insan bu konuda mağdur. Bakın lütfen bu 5 yıl oturumunu ve bu köyün tapu sorunu çözülmelidir. İnsanların dedelerinin, annelerinin, babalarının yerlerini bu gençler tapunun ne olduğunu bilmiyorlardı, yazdık denmiş ve yazılmamış." diyerek arazilerin yanlış kişilere verilmesine tepki gösterdi. 

GÜRER “ TARIMA KADIN ELİ DEĞERSE SORUNLAR ÇÖZÜLÜR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tapu kadastroda yaşanan sorunları dile getirerek, "Tapu kadastroda bölgede yaptığı düzenlemede, yıllar öncesi doğal olarak itiraz süresi dolup geçtiği için araziler farklı yerlere, farklı kişilere yazıldığı olmuş. Bu köyün bir isteği de tapu kadastro bu köye yeniden gelsin, değerlendirme yapsın. Herkes kendi arazisine kavuşsun istiyorlar. Bununla ilgili sorunun çözümü için de ilgili bakanlığa sorunu götüreceğiz. Bakanlığın da bu işi yeniden değerlendirmesini isteyeceğiz. Niğde'nin birçok köyünde geçmişte yapılmış tapu kadastro düzenlemelerine itiraz var. Bazı köylerde bu, kavgaya dönüşecek kadar ciddi sorun oluşturuyor. Tapu kadastro da bölgede bu konuyu tekrar ele alsın. Hakkı olana hakkı verilsin. Köyde 'Ben yaşamımı sürdüreceğim, ben buraya ev yapacağım.' diyen insanların önü açılsın. Tarım yapmak isteyene teşvik ve destek verilsin. Onların sosyal güvenlik destek primlerinin verilmesi dışında, tohumundan ilacına, gübresinden mazotuna sübvansiyon sağlansın. Köylerimiz kalkınsın, Türkiye kalkınsın." dedi.

GÜRER, “SORUNA ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Beyaz Kışlakçı Köyü gibi bazı köylerde sorunun varlığına dikkat çekti. Köylerde ev yapmak için “Yerleşik Alanı” da arazi ile dışında olması farklı kurallara tabi. Köy ve mezraların yerleşik alanı tespit edilmişse sınır çizilmiş oluyor. Köyde ev yapmak içinde köyde ikamet etmiş olma zorunluluğu var. Aile göç etmiş, nüfus farklı ilde çoğalmış, köye dönüp ev yapacak deniyor ki belli süre ikamet etmen gerekiyor. İkamet edecek ev yok ki, esasen köy kütüğü soy ağacına bakarak o kişi o köyden ise köye ev yaptırması yolu açılmalıdır. Köy kütüğü esas alınmalıdır.

Ayrıca bölgede farklı köy kasabalarda tapu kadastro geçerken yazılmış araziler var. İtiraz süresi geçmiş. Yıllardır eken diken tarla satacak gidip bakıyor kendine ait sandığı tapu başkası adına kayıtlı. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığına Keçikalesi Kasabası için bu konuda geçen dönem soru önergesi verdim. O dönemde Bakan olan Kurum verdiği yanıtta, “ Kadastro Tutanaklarının Kesinleşmesi ve Hak Düşürücü Süre” başlıklı 12’nci maddesinde “30 günlük ilan süresi geçtikten sonra, dava açılmayan kadastro tutanaklarına ait sınırlandırma ve tespitler kesinleşir.

Bu tutanaklarda belirtilen haklara, sınırlandırma ve tespitlere ait tutanakların kesinleştiği tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanarak itiraz olunamaz ve dava açılamaz.

Kadastrosu tamamlanan çalışma alanı içerisinde kalan eski tapu kayıtları, işleme tabi kayıt niteliğini kaybederler. Bu kayıtlara dayanılarak kadastro ve tapu sicil müdürlüklerinde işlem yapılamaz...” hükümleri yer almaktadır. Kadastrosu tamamlanarak kesinleşen taşınmazların kadastro tespitlerinin iptali ya da tashihine yönelik talepler için re'sen idari yoldan bir işlem yapılması mümkün değildir.” yanıtını verdi.  Bu durumda yeni bir kanuni düzenleme ile sorun olan yerlerde yeniden bir inceleme sağlanmasının yolu açılmalıdır. Köylerde kadastro sorunu yanında köyde ikamet zorunluluğu yerine köyde yaşayan hane kütüğü esas alınmalıdır. İktidar çoğunluğunca konu meclise getirilmedir” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Uzkurt, “Memleket Sevdasıyla İlimize Hizmet Etmeye Çalışıyoruz”Önceki Haber

Uzkurt, “Memleket Sevdasıyla İlimize Hiz...

Çocuklarının Matematik Becerilerinin Geliştirilmesi Amacıyla Velilere Eğitim VerilecekSonraki Haber

Çocuklarının Matematik Becerilerinin Gel...

Yorum Yazın