
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Kurban Bayramı öncesinde bölgedeki hayvancılık işletmelerini ziyaret ederek kurban için ayrılan koyunların fiyatlarını yerinde inceledi.
Gürer, “Farklı il ve bölgelerde kurban fiyatları özellikle nakliye ile yer değiştiren hayvanların maliyetini etkiliyor. Kurban pazarlarının büyük kentlerde kurulması ile fiyatlar belirginleşecek. Niğde gibi illerde bayram yaklaşınca doğrudan kurban satımı olan ağıllara vatandaş gelip hayvanını bakar, seçer, ayırtır ve ödemesini yapardı. Bu gelenek son yıllarda kaybolmaya başladı. Bugünlerde kurban alımına gelenler, besicilerin ifadelerine göre önceki dönemin aynı sürecine göre önemli ölçüde durağanlaşmış durumda” dedi.
FİYATLARINDAKİ ARTIŞ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, daha önceki dönemlerde kurbanlıkların bayram öncesinden seçildiğini, bayrama birkaç gün kalıncaya kadar da herkesin kurbanını aldığını, ancak şu anda kurbanın öncesi koyun almaya gelen kişi sayısının geçmişe göre azaldığını belirtti.
2020 İLE 2024 KARŞILAŞTIRMASI
Ömer Fethi Gürer, "2020 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı kurban vekalet ücreti 800 liraydı. Bayram ikramiyesi 1.000 liraydı. O bayramın ikramiyesiyle emekli gidip bir tane kurban alabiliyordu. Bugün bayram ikramiyesi 4.000 TL. 4.000 liraya da emekli bu kurbanın neyini alabilir?" dedi.
HAYVANCILIĞIN EN ÖNEMLİ SORUNU YEM FİYATLARINDAKİ ARTIŞ
Hayvancılık Sektörün en önemli sorununun yem giderlerindeki artış olduğunu vurgulayan Ömer Fethi Gürer, "Hayvancılığın en zor yönlerinden biri yem giderlerinin artışı. Ahır giderleri, mazot, elektrik, arpa, bunun yanında saman ve benzer giderlerle hayvancılık giderek zorlaşıyor." diye konuştu.
HAYVANCILIK ZORLAŞTI
Büyükbaş hayvancılıkla ilgili yaşanan sorunları anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Büyükbaş hayvancılıkta bir de 10-15 hayvan olan ahırlar hemen hemen hepsi boşalmış durumda. Büyükbaş hayvancılık artık belli sayıda, 100'ün üzerinde olan yerde var. Süt inekçiliği yapanlar da sütten para kazanamadığını söylüyorlar. Çünkü 17 lira 15 kuruşta Ulusal Süt Konseyi sütün fiyatını belirlemiş ama aracılar 13-14 liraya alıyor. Orada da bir sorun var. Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi tavsiye ediliyor. 54 milyon Türkiye'de küçükbaş hayvan olmasına rağmen son dönemlerde küçükbaş hayvan fiyatlarında da, kesim fiyatlarında da artış var. Böyle olunca asgari ücretli, emekli, sabit gelirli, dar gelirli kurbanda da et görmesi biraz zor olacak." dedi.
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyeleri Ömer Fethi Gürer, "Türkiye'de 1940'larda 44 milyon hektar mera alanımız varken, şu anda mera alanımız 2001 sayımına göre 14 milyona gelmiş, hektar olarak. Şimdi bu son dönemde ne olduğunu bilmiyoruz. Çünkü meralar organize sanayiye açıldı. Bunun yanı sıra enerji, maden vesaire gibi işlemlerde mera alanlarını har vurup harman savurduk. Şimdi mera olmayınca hayvanlar kapalı alanda beslemek zorunda kalınıyor. Öyle olunca yem giderleri artıyor, ahır giderleri artıyor, çoban bulmakta sorun var, işçilik giderleri artıyor. Böylece 24 saat ilgilenmek zorunda olduğun hayvancılığın kendine özgü fedakarlık gerektiren alanı da var. Kolay değil. Yani hayvancılık çok zor bir iş. Dışarıdan görüldüğü gibi değil. Hastalığı var, aşısı var, bakımı var, doğumu var. Öyle olunca da hayvancılık yapanların dertleri artıyor. Bunun yanında büyükşehirlere gidip işçi olalım diyor. Kırsal boşalıyor, bunun yanında kırsal boşaldıkça büyükşehirde yaşayanların et, süt ve benzeri ürünlere erişimi problemli hale geliyor. Onun için hayvancılığın mutlak surette desteklenmesi lazım." şeklinde konuştu.
ÇİFTÇİLİK YAPMADAN HAYVANCILIK YAPMAK ÇOK ZOR
Ömer Fethi Gürer, "Genelde hayvancılık yapan mutlaka çiftçilik yapmak zorunda. Çünkü kendi yemini kendin üretmeyenin bu işi sürdürebildiği yok deniyor." dedi.
Yorum Yazın