Bayat zerdejaldan sarı renk, soğan kabuğundan bir başka renk…
Gıda atıklarından birbirinden farklı renkler üretmeyi öğrenen öğrencilere, geri dönüşümle atık yönetimi ve organik atıkların sürdürülebilir ekonomiye kazandırılması öğretiliyor.
Erasmus gençlik projesi kapsamında Niğde’de bir araya gelen Niğde Şehit Kemal Tosun Anadolu İmam Hatip Lisesinden 16 öğrenci, İspanya ve İtalya Gençlik Merkezi üyeleri ceviz, zencefil, pancar gibi gıda atıklarından elde edilen organik boyaları modayla buluşturdu.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Hamide Tuba Kızılkaya yaptığı açıklamada mutfaklarda kullandığımız atık olan malzemelerin, doğal boyaya dönüşüm süreciyle ilgili bir çalışma yürüttüklerini söyledi.
Kızılkaya; ‘’ Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü olarak projenin içerisine dahil olduk. Projemiz atık malzemelerin sürdürülebilirlik içerisinde kullanımıyla alakalı. Atık olan malzemelerin doğal boyaya dönüşüm süreciyle ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Bunun için kırmızı pancar, kırmızı havuç, soğan ve cevizden elde ettiğimiz atık malzemeleri boya haline dönüştürüyoruz. Bunlarla kumaşları boyuyoruz. Boyadıktan sonra bunları hazırladığımız materyallerin içerisinde belirli sürelerde bekletip kurutarak çeşitli ürünler elde ediyoruz bu sayede hem atıkları değerlendirmiş oluyoruz, hem normalde sürdürülebilirliği sağladığımız katkının yanı sıra tasarım açısından da kişi kendileri için özelleştirebilecekleri ürünler elde etmiş oluyoruz. Hem çok genel bir giysiyi mesela şu anda çalışacağımız tişört gibi çok standart bir giysiyi yapılan çalışmayla herkes kendine özel bir hale getirebiliyor. Bu anlamda da. moda tasarımının geleceğine de bir noktada katkı sağlamış oluyoruz.’’dedi.
Şehit Kemal Tosun Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdür Yardımcısı Proje koordinatörü-Erasmus+ Projeleri Sorumlusu Aynur Demirtaş; ‘’ Yürüttüğümüz projede biz gıda atıklarının ileri dönüşüm ve geri dönüşüm teknikleriyle döngüsel ekonomiye kazandırılması amacıyla faaliyetler yürüttük. Ortaklarımız İspanya'dan Uno ve İtalya'dan gençlik merkezleriyle birlikte bu projeyi yürütüyoruz. Niğde Üniversitemizin de desteğiyle çalışmalarımızda atık yönetiminde çevre sorunları biriminde kompost yapımını öğrendik sonrasında da yine güzel sanatlar fakültemizle birlikte de gıda atıklarının ileri dönüşümünü modaya nasıl uyarlanabileceği konusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz.’’diye konuştu.
Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü Arge Birimi Görevlisi Proje Koordinatörü Uğur Demir ise ‘’ İtalya ve İspanya'dan 16 tane gencimiz okulumuzdan da 16 tane gencimiz bir araya gelerek Niğde Üniversitesinden de aldığımız akademik destekle beraber projemizi şu an yürütüyoruz. Tek amacımız gençlerimize gelecek sorunlarımıza daha duyarlı ve daha planlı bir şekilde gelecek hayatlarını kurgulamaları ve daha hassas bir şekilde değişen ve aslında tutum ve davranışlarımızı değişen dünya koşullarına göre bizim de değiştirmemiz gerektiğini gençlerimize bu amaçla bir hayat tarzı kazandırmaya çalışıyoruz. ‘’ diye konuştu.
Niğdeli öğrenciler de projenin paydaşı diğer ülkelere giderek, yapılacak çalışmalara katılacak.
Yorum Yazın