Niğde Patates Araştırma Enstitüsü’nün yürüttüğü çalışmalar dünya çapında patatesle ilgili bilimsel yayınların yer aldığı “Potota Research” dergisinde yer aldı.
Niğde Patates Enstitüsü’nün “Patates Altın Kist Nematodu”na karşı yapmış olduğu Ar-Ge faaliyetleri halihazırda devam etmekte olup bugüne kadar yapmış olduğu çalışmalar dünya çapında patatesle ilgili bilimsel yayınların yer aldığı “Potota Research” dergisinde “Yerli ve Milli Patates Çeşit ve Klonlarının Patates Altın Kist Nematodu Patotipi Ro2/3’e Karşı Direnç Düzeylerinin DNA Markör Destekli Yöntemle Belirlenmesi” (Determination of Resistance Levels of National Potato Cultivars and Clones Against Golden Cyst Nematode Pathotype Ro2/3 via Phenotypic and DNA Marker-Assisted Characterization) adıyla yayınlandı.
Konu hakkında Niğde Patates Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, “Patates Kist Nematodları (PKN) karantina kapsamında yer alan, kimyasal mücadelesi olmayan, bulaştığı topraktan uzun yıllar izole edilemeyen, patates veriminin ciddi oranda azalmasına sebep olan zararlılardır.
Bu kapsamda Enstitü Müdürlüğümüz bünyesinde, Niğde ilinde patates bitkisinde ekonomik düzeyde zarara neden olan bitki paraziti nematodları arasında yer alan “Patates Altın Kist Nematodu”na karşı Ar-Ge faaliyetleri yürütülmektedir. Enstitü Müdürlüğümüzün geliştirmiş olduğu yerli ve milli çeşitler ile piyasada patates üreticilerimizin tercih ettiği çeşitler üzerinde dayanıklılık ve tolerantlık çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalarda çeşitlerin dayanıklılığı ve tolerantlığı moleküler düzeyde DNA markörleri kullanılarak laboratuvar ve arazi şartlarında yapılmaktadır.
Enstitümüzün “Patates Altın Kist Nematodu”na karşı yapmış olduğu Ar-Ge faaliyetleri halihazırda devam etmekte olup bugüne kadar yapmış olduğu çalışmalar dünya çapında patatesle ilgili bilimsel yayınların yer aldığı “Potota Research” dergisinde “Yerli ve Milli Patates Çeşit ve Klonlarının Patates Altın Kist Nematodu Patotipi Ro2/3’e Karşı Direnç Düzeylerinin DNA Markör Destekli Yöntemle Belirlenmesi” (Determination of Resistance Levels of National Potato Cultivars and Clones Against Golden Cyst Nematode Pathotype Ro2/3 via Phenotypic and DNA Marker-Assisted Characterization) adıyla yayınlanmıştır.
Daha sonraki süreçlerde geliştirdiğimiz klonlar üzerinde testleme çalışmaları devam edecek olup dayanıklı çeşit geliştirme yönünde, ıslah altyapı çalışmalarımız Enstitü bünyesinde devam etmektedir.
Enstitümüz ülkemizde patates tarımının geleceğini tehdit eden karantina listesinde bulunan önemli zararlılara karşı dayanıklı çeşit geliştirilmesi ve sürdürülebilir patates tarımı için Ar-Ge Faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedir” denildi.
Yorum Yazın