Enstitü, DNA çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Enstitü, DNA çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.

 

Türkiye'de patates konusunda ilk ve tek araştırma enstitüsü olan Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, gerçekleştirdiği Ar-Ge çalışmaları kapsamında patateste DNA düzeyinde çalışmalara ara vermeden devam ediyor.

Enstitüde, yerli ve milli patates çeşit ıslahı çalışmaları kapsamında yüksek verimli, sanayilik, yemeklik ve hastalıklara dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesinde klasik ıslah yöntemlerinin yanı sıra moleküler düzeyde ıslah çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

Enstitü Müdürü Uğur Pırlak konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada “Bilindiği üzere ıslah çalışmalarının amacı kaliteyi, verimi, adaptasyon kabiliyetini ve bazı hastalık ve zararlılara karşı direnci artırmaktır. Islah çalışmaları sonrasında yapılacak seleksiyon ile yeni patates çeşitlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Enstitümüz bu kapsamda ıslah süresini kısaltılması, patates hastalıklarına dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi ve patatesin parmak izi çıkartılarak genetik tabanın oluşturulması amacıyla DNA düzeyinde Ar-Ge faaliyetleri yürütmektedir.

Enstitümüz, ıslah çalışmalarında Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de aynı metot ve yöntemleri uygulamaktadır. Klasik ıslah yöntemleri kullanarak patates çeşit geliştirilmesi zahmetli ve zaman alıcı bir yöntemdir. Ayrıca ıslahta kullanılacak çeşitlerin sadece genel özelliklerine bakmak yeterli olmamaktadır. Klasik ıslah çalışmalarına ek olarak moleküler markörlerin kullanılması ıslahta hem başarıyı arttıran hem de ıslahta süreyi kısaltan en önemli faktörlerden biridir. Son yıllarda enstitümüz yürütmüş olduğu Ar-Ge projeleri kapsamında klasik ıslah metotlarına ek olarak ıslah süresini kısaltmak amacıyla DNA düzeyinde moleküler markör yardımlı seleksiyon çalışmaları yapmaktadır.

Enstitümüz, patatesin DNA'sını inceleyerek yaptığı çalışmalarla birlikte birçok hastalığa dayanıklı yerli ve milli patates çeşitlerini ülke tarımına kazandırmayı hedeflemiştir. Enstitümüzde patates Y virüsüne dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar halihazırda yürütülmektedir. Bunun dışında patates mildiyösü, patates X virüsü ve patates yaprak kıvırcıklığı virüslerine karşı da DNA düzeyinde çalışmaların yapılması planlamaktadır. Üreticilerimizin bu hastalıklara dayanıklı çeşitlerle buluşmasını sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Enstitümüzde, karantina kapsamında yer alan, kimyasal mücadelesi olmayan, bulaştığı topraktan uzun yıllar izole edilemeyen, patates veriminin ciddi oranda azalmasına sebep olan Patates Kist Nematodları ile ilgili de Ar-Ge faaliyetleri yürütülmektedir. Enstitümüzün geliştirmiş olduğu yerli ve milli çeşitler ile piyasada patates üreticilerimizin tercih ettiği çeşitler üzerinde dayanıklılık ve tolerantlık çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalarda çeşitlerin dayanıklılığı ve tolerantlılığı moleküler düzeyde DNA markörleri kullanılarak laboratuvar ve arazi şartlarında yapılmaktadır.

Son olarak ıslah çalışmalarında patates çeşitlerini tanımlamak için morfolojik, fizyolojik ve agronomik özellikler kullanılmaktadır. Ancak ıslah programlarında kullanılan ebeveynlerin genotipik özelliklerine ilişkin Türkiye’de yeterli bilgi ve veri tabanı bulunmamaktadır. Dolayısıyla enstitümüz bu eksikliği gidermek amacıyla ıslah programlarında kullanılacak çeşitlerin genotipik özelliklerin bilinmesi ve bu çeşitlerin genetik çeşitliliğin belirlenmesi için patatesin parmak izi çalışmalarına başlamıştır. Bu kapsamda Türkiye’de daha önce hiç ulaşılmamış sayıda yaklaşık 200 patates çeşidinin parmak izini moleküler markörler yardımıyla çıkartarak genetik kimliklerini belirlemiştir. Yapılan genetik çalışmalar sayesinde hem ıslahçı haklarının korunmasına yardımcı olunacak hem de çeşitler arasındaki farklılıklar moleküler düzeyde belirlenerek ıslah çalışmalarındaki başarı arttırılacaktır.

            Önümüzdeki yıllarda yapmış olduğumuz çalışmalar hız kazanarak farklı alanlarda da ülkemiz patates tarımının geleceği ve sürdürülebilirliğine ve dolayısıyla ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayacak Ar-Ge projeleri devam edecektir. Tüm patates üreticilerimize sertifikalı, iyi kalitede ve yüksek verimli tohumluklar için var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gaziler Ve Şehit Aileleri İçin Karadeniz Turu DüzenlenecekÖnceki Haber

Gaziler Ve Şehit Aileleri İçin Karadeniz...

Niğde Belediyesi, Kentin Gelecekte Susuz Kalmaması İçin ÇalışıyorSonraki Haber

Niğde Belediyesi, Kentin Gelecekte Susuz...

Yorum Yazın