Niğde 53. Bölge Niğde Eczacılar Odası 2023 yılı seçimli olağan genel kurulu gerçekleştirildi. Tek liste ile gidilen genel kurulda mevcut Başkan Nihat Öztürk, tekrar başkan seçilerek güven tazeledi.
Öztürk, İlaç temininde çektiğimiz bu zorlukların ortadan kalkması için, bizim istediğimiz, birincisi ilacın yeterli miktarda bulunması, İkincisi eğer ilaç fiyat Kararnamesi ile tespite devam edilecekse ,İFK’daki baremlerin Echel Mobil Sistemine göre güncellenmesi ,yani gelen her zam oranı kadar İFK’nın baremlerinin güncellenmesini istiyoruz.” dedi.
Niğde Eczacılar Odası toplantı salonunda gerçekleşen genel kurulda konuşan Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk şunları söyledi: Doğrudan dağıtan, hüzünlerini paylaşarak azaltan, maddi manevi bütün imkanlarını seferber ederek yanlarında olan, depremden etkilenen her bir meslektaşımızın, vatandaşımızın yüreğine dokunan, gözyaşlarını silen, tüm eczacılarımızı, eczane teknisyenlerimizi ve tüm camiamızı tebrik ediyor sizlerle gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. İyi ki eczacısınız, iyi ki eczacıyız, iyi ki varsınız. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza meslektaşlarımıza teknisyenlerimize Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyor, Bir daha böyle felaket yaşamamız dileğiyle tüm vatandaşlarımıza tekrar geçmiş olsun temennilerimi belirtmek istiyorum” dedi.
Yönetmelikte eczane açılacak yerlerin özellikleri yeniden değerlendirilmesi ve eczanenin alanı, fiziki şartları yönetmelikte kesin ve net olarak belirlenmelidir diyen Öztürk; “2014 ten önce eczanelerin birinci basamak sağlık kuruluşları olduğunu değerlendirerek 7 şiddetine dayanıklı betonarme binalar olmasını tavsiye etmiştim ve yönetmelikte benzer bir kural vardı. Ama daha sonra çıkan yönetmelikte bu şart kaldırıldı neredeyse gecekondu eczaneler çıktı. Bu eczanelerin belirli bir süreçte yenilenmeleri gerekmektedir. Hiç olmazsa bundan sonra başımıza gelecek deprem felaketinde daha az kaybımız olur” diye konuştu.
Enflasyon ülkemizin şu anda en önemli sorunu haline geldiğini belirten Öztürk; “Emtia fiyatlarına yetişmek neredeyse mümkün değil. Eczanelerimizde giderlerimizde aynı hızla artıyor. Ancak ilaç fiyatları her ne kadar zam yapılmış olsa da bu hızın çok gerisinde kalması eczanelerimizde yaşanan sıkıntıları hızla artırıyor. Eczanelerimize yeni maddi kaynaklar bulmamızı gerektiriyor. İlaca erişimi dağıtım kanalları zorlaştırdığı gibi, karlılığımızı da kaldırarak ekstradan azaltıyor. Asgari ücret, yakıt ve diğer zamlardan sonra ne şartlar öne sürecekler henüz belli değil. İlk uygulamaları servis sayısını azaltmak oldu bildiğiniz gibi. Dağıtım kanalları merkez bankasının faiz oranlarını değiştirmeden önce ilaç dağıtım kanalları bazı ürünlerin ödeme şartlarının depo tarafından finanse edildiğini ve ödeme şekillerinin bu şekilde devam edemeyeceklerini ifade etmekteydiler. Bu şartlar karşısında eğer ilaç sanayiini ikna edemez isek çok sayıda meslektaşımızın sıkıntıya gireceğini değerlendiriyorum. Eğer dikkat ederseniz ithal ilaçları ve 4-5 Kademe ilaçları depolar eczanelere bu tip ilaçları satmak istemiyorlar. Onlar ödemelerini 45-60 günde yapıyorlar eczanelerden dönüşü 90 Gün de oluyor. Doğal olarak bu da onlara bir maliyet yüklüyor, bu maliyet şimdi daha çok artmış oldu ve olacak.
İlaç temininde çektiğimiz bu zorlukların ortadan kalkması için, bizim istediğimiz, birincisi ilacın yeterli miktarda bulunması, İkincisi eğer ilaç fiyat Kararnamesi ile tespite devam edilecekse, İFK’daki baremlerin Echel Mobil Sistemine göre güncellenmesi, yani gelen her zam oranı kadar İFK’nın baremlerinin güncellenmesini istiyoruz” dedi.
Yorum Yazın