Çakmak: “Kiraya Verilecek Kiralık Ev Yok”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çakmak: “Kiraya Verilecek Kiralık Ev Yok”

 

Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kala Niğde'de kiralık ev sorunu artarak boy göstermeye devam ediyor. Niğde merkezde emlak işini sürdüren Salih Çakmak, öğrenci kenti ilimizde öğrencilerin ilimize gelmesine sayılı günler kala kiralık ev sıkıntısı yaşanmaya devam etiğini, kiralık veya satılık ev sorunlarının biran önce çözülmesi gerektiğini belirtti.

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra Niğde’de kiralık ev sorunu her geçen gün büyüyerek devam ettiğini belirten Niğde’de Emlak işi yapan Salih Çakmak, Niğde’de ev kiralarının 5 bin ile 15 bin TL arasında değiştiğini belirterek kiralık ev olmadığını, bu sorunun biran önce çözüme kavuşturulmasını istedi. Üniversite öğrencilerinin ilimize gelmesine sayılı günler kala kiralık ev tutmak için gelen öğrenciler ev tutamadan memleketlerine geri gidiyorlar. Kiralık ev olmadığından öğrenciler pansiyonlara ve yurtlara yerleşmeye çalışıyorlar” dedi.

YAŞANAN EV SIKINTI DEPREMDEN SONRA BAŞ GÖSTERDİ

Niğde’de Emlak işi ile uğraşan Çakmak; “ Kahramanmaraş depremlerinden sonra ilimizde aşırı derecede kiralık ev sorunu yaşanmaya başladı. Ayrıca depremlerden etkilenen ve ağır hasar alıp yıkımı devam eden evlerdeki Niğdeli vatandaşlarımızda kendi evlerinden çıkarak kiraya yerleşmeleriyle birlikte kiralık ev sorunu büyüdü. Bunun yanı sıra artan maliyetler ve gelen zamlar sonrası daire yapımının azaldığı konut inşaatlarının az olmasından dolayı kira sorunu çözülemez bir hal almaya devam ediyor. Bunun yanı sıra ev kira ücretlerinin aşırı derecede artığını, şuanda ilimizde kiralık ev bulabilirsen tabi en ucuz kiralık ev 5 bin TL’den başlıyor ve 15 bin TL’ye kadar gidiyor. İş yerimize günlük en az 5-10 kişi gelip kiralık ev var mı diye soruyorlar. Ayrıca bilindiği üzere önümüzdeki ay içerisinde Üniversitemiz eğitim öğretime başlayacak. Şehir dışından ilimizi tercih etmek isteyen öğrenciler olsun velileri olsun bizleri arayıp kiralık ev olup olmadığını soruyorlar. Bizlerde kiralık ev olmadığını yurtlara bakmaları konusunda öğrencilerimizi ve velilerine iletiyoruz” dedi.

YENİ KONUT YAPIMI OLMAMASI EV KİRALARINI ARTTIRIYOR

Artan maliyet ve girdi fiyatlarının yüksek olması nedeniyle ilimizde konut üretimi yok. Yüzde 25 zam hiç uygulanmadı, uygulanabilir de değil. Hiçbir sektörde yüzde 25 artış olmazken kiraların bu kadarla sınırlı tutulması mümkün değil. İnşaat maliyetleri, asgari ücret bu kadar fazla yükselirken kiraların burada kalması gerçekçi değil. En azından artış oranının yüzde 50 olması gerekirdi. Enflasyona bakıyorsun yüzde 200’lerde kira artışı yüzde 25’de. Bu kira artışları bir artan maliyetler ve meydana gelen depremler etkiledi.

ÇÖZÜM TOPLU KONUT

Tüm ülkede olduğu gibi Niğde’de kiralık ev sıkıntısının günden güne büyüdüğünü belirten Çakmak, çözüm önerilerini de şu şekilde sıraladı: “Yüzde 25 kuralının uzatılmasındaki maksat kiracıyı korumak. Devlet kiracıyı korumak istiyor. Ama oran hatalı. Yapılması gereken bu oranın yüzde 50’ye çıkarılması. O zaman ev sahibi de kabul eder, kiracı da. Bir de TOKİ aracılığıyla daha fazla toplu konutlar yapılmalı. Geçen yıl bin liraya kiraladığımız ev bu yıl 6 bin lira oldu. Evlerin fiyatı da önemli değil artık, ev yok. Olmadığı zaman kara borsa gibi fiyatı yükseliyor.” ifadesini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Yumaklı: “Tarımda Planlı Üretim Konusunda İlk Adımı Attık”Önceki Haber

Bakan Yumaklı: “Tarımda Planlı Üretim Ko...

İhtiyaç Sahiplerine Kömür DağıtılacakSonraki Haber

İhtiyaç Sahiplerine Kömür Dağıtılacak

Yorum Yazın