© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

Yaptığı minyatür at arabaları mekanları süslüyor

 

Niğde’de baba mesleği olan demirciliği devam ettiren Adnan ve Harun Ulaşer kardeşler, piyasadan çekilen at arabasının minyatürünü yaparak mekanları süslüyorlar.

Niğde merkez Hıdırlık Sanayi sitesinde demir ustası olan Adnan ve Harun Ulaşer kardeşler, 70 yıl at arabası ustalığı yapan merhum babalarının mesleklerini yaşatmak için minyatür at arabası yaparak hem babalarının mesleğini yaşatmaya çalışıyorlar, hem de demircilik yaparak mesleklerini yaşatmaya çalışıyorlar.

Bir zamanların gözde nakliye araçlarından olan at arabaları, motorlu taşıtların yaygınlaşması sonucu artık dekorasyon malzemeleri arasında yer alıyor. 70 yıl at arabası ustalığı yapan babalarının mesleklerini yaşatmaya çalışan Adnan ve Harun kardeşler, at arabası üretimini farklı bir boyuta taşıyarak Niğde’de yaptıkları minyatür at arabalarıyla farklı şekillerde dizayn edilen mekanlara renk katıyorlar.

Geçmişte önemli bir ulaşım aracı olan at arabaları teknolojiye yenik düşünce, minyatürleşerek süs eşyası haline geldi. 1932 yılında Bosna Hersek'ten Niğde'ye göç eden ve 6 yıl önce hayatını kaybeden at arabası ustası Salih Ulaşer'in oğulları Adnan ile Harun Ulaşer, yoğun talep üzerine hem babalarının mesleğini olması hem de yerel bir kültürü yaşatmak için bayrağı devralarak minyatür at arabası imal etmeye başladı.

Demirci ustası kardeşler Adnan ve Harun Ulaşer; “ At arabaları piyasadan çekilince insanlar bunları dekoratif amaçlı kullanmaya başladı. Biz de hem talepleri karşılamak hem de babamızın mesleğini sürdürmek için bu ürünleri yapmaya gayret ediyoruz. Önceden bunların büyüklerini yapıyorduk. Bu arabalar piyasadan çekilince insanlar bunları dekoratif amaçlı maketlerini yapmaya yöneldiler. Taleplerde bulunuyorlar bizlerde zaman zaman yapmaya çalışıyoruz. At arabasının üzerinde yaptığımız resimlerin veya çizimlerin hiçbir şablonun yoktur. Tamamen el emeği olarak yapıyoruz. Elimizden çıkan bir uygulamadır. Kendi emeğimizle çizimini yapıyoruz. Sipariş ve talepler üzerine yapıyoruz. İstenilen ölçüde boyutta biraz küçüğü biraz büyüğü yapılabilir” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER