© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

Üniversitenin Esnek Güneş Hücrelerini Geliştirme Projesine TÜBİTAK Desteği

 

 

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Filiz Keleş’in yürütücülüğünü yaptığı “CIGS/Perovskit Monolitik Tandem Esnek Güneş¸ Hücresinin Geliştirilmesi” isimli projede, TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında bursiyer olarak yer alan Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Elif Damgacı, göstermiş olduğu üstün başarıdan ötürü TÜBİTAK BİDEB 2250-Lisansüstü Bursları Performans Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Ayrıca projede araştırmacı olarak devam etmesi öngörülen öğretim elemanımızın proje ekibi ile birlikte tandem yapı elde edilmesi ve geliştirilmesi üzerine çalışmalar yürütmesi de hedefleniyor. 

Güneş Hücre Üretiminde Hedeflenenler Hem Türkiye’de Hem de Dünyada İlk Olacak

Proje kapsamında yüksek verim potansiyellerinden dolayı son zamanlarda oldukça popüler olan CIGS ve perovskit güneş hücre üretiminin yanı sıra, bu iki hücrenin birlikte kullanımı ile birlikte tandem yapı elde edilmesinin hedeflendiğini belirten Proje Yürütücüsü Dr. Keleş, “Bununla birlikte optoelektronik olarak oldukça avantajlı olan nano çubukların da yapıya dâhil edilmesi söz konusudur.” diye konuştu. Projenin bir çıktısı olarak ulusal/uluslararası patent başvurusunun bulunduğunu da ifade eden Keleş, “Ayrıca projede öngörüldüğü üzere CIGS nano çubuk/perovsksit tandem yapı üretimi hem ülkemizde hem de uluslararası düzeyde bir ilk olacak.” dedi.

Rektörden Proje Ekibine Tebrik

Konuyla ilgili açıklama Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Üniversitemizde yerli güneş hücresi üretiminde önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini ve bu konuda ülkemizin öncü yükseköğretim kurumu olduğumuzu belirtti.

Bu projenin de böyle bir çalışma olduğuna vurgu yapan Rektör, ulusal ve uluslararası düzeyde bir ilk olacak hedeflere sahip projelerinden dolayı Proje Yürütücüsü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Filiz Keleş ile projedeki başarılarından dolayı TÜBİTAK BİDEB 2250 kapsamında burs almaya hak kazanan Öğretim Elemanı Arş. Gör. Elif Damgacı’yı tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER