Üniversitede TÜBİTAK ve NÖHÜ-BAP Projeleri Bilgilendirme Paneli
GÜNDEM
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Araştırma Dekanlığı tarafından TÜBİTAK ARDEB ve TEYDEB ile NÖHÜ-BAP Projeleri’ne ilişkin bilgilendirme paneli düzenlendi.
Son üç yıllık süreçte dış kaynaklı araştırma projelerinde önemli bir yükseliş trendi yakalayan ve TÜBİTAK 2209 Öğrenci Araştırma Projelerinde 208 yükseköğretim kurumu arasında 4’üncü sırada yer alan Üniversite, araştırma odaklı üniversite konumuyla çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda Üniversitenin araştırma alt yapısını ve kapasitesini artırmak ve bu alanda planlamalar yapmak için kurulan Araştırma Dekanlığımız tarafından akademisyenlerimize ve öğrencilerimize yönelik TÜBİTAK ARDEB ve TEYDEB ile NÖHÜ-BAP Proje desteklerine ilişkin bilgilendirme paneli gerçekleştirildi.
Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ersin Aydın, Üniversitemiz akademik personeli ve öğrencilerimiz katıldı.
“Araştırma Odaklı Üniversite Bilimsel Araştırma Faaliyetlerini Önemsiyor”
Etkinlikte konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Üniversitemizin 2024-2028 Stratejik Planı’nda konum tercihini “araştırma odaklı üniversite” olarak belirlediğini, bu bağlamda tüm disiplinlerde bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerini önemseyen bir yükseköğretim kurumu olduğunu hatırlatarak sözlerine başladı.
Rektör Uslu konuşmasında ‘‘Üniversitemiz, akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin çalışmalarının projelendirilerek iç ve dış desteklerle gerçekleştirilmesine öncelik vermekte, kurumumuzda bu yönde bir kültürün yaygınlaşmasına dönük çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir. Özellikle son üç yıllık süreçte böyle bir anlayışı ağırlıklı olarak benimseyen Üniversitemizde, hem iç hem de dış destekli bilimsel araştırma projelerinde ciddi ölçüde artış kaydedilmiştir. Bu çerçevede 2023 yılında TÜBİTAK ARDEB ve TEYDEB, BAP ve kurumlar özelindeki toplam proje desteğimizin tamamı 75 iken, bu yıl eylül itibarıyla bu sayı toplam 86 olmuştur. İnşallah bu yıl sonunda bu alanlardaki destek sayımızın 100’e ulaşacağını öngörüyoruz. Yine sizlerin de bildiği üzere TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında 2021 yılında 113. sırada yer alan Üniversitemiz, 2023 yılı ikinci dönemde öğrencilerimizin 552 adet araştırma projesiyle yapmış olduğu başvurunun 256’sının destek almaya hak kazanmasıyla ülkemizdeki 208 yükseköğretim kurumu arasında 4’üncü sırada yer almayı başarmıştır. Bu başarımız, dış kaynak destekli araştırma projeleri kültürümüzün akademisyenlerimizin yanında öğrencilerimize de yaygınlaştığının en önemli kanıtıdır.’’ ifadelerine yer verdi.
Lisans Öğrencilerine BAP Projelerinde Araştırmacı Olma Olanağı
Konuşmasında Üniversite BAP Koordinatörlüğü tarafından akademisyen ve öğrencilere sunulan proje desteklerine değinen Rektör Uslu, ‘‘BAP yönergemizi bu yılın başında değiştirerek mevcut sekiz proje destek başlığına Sosyal Sorumluluk Projesi (SSP), Üniversite-Sanayi İşbirliği Projesi (ÜSİP) ve Yüksek Bütçeli Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Projesi (BAGEP-Y) olmak üzere üç başlık daha ekledik. Ayrıca lisans düzeyindeki öğrencilerimizin de BAP projelerinde araştırmacı olarak yer almasına olanak tanıyacak düzenlemeler yaptık ve genel olarak destek programlarımızda performansa bağlı bütçe desteği artışı sağladık. Bu yönüyle geçen yıl toplam 60 olan BAP projemiz, bu yıl eylül ayı itibarıyla 74’e ulaştı. Üstelik yeni eklediğimiz Yüksek Bütçeli Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Projesi BAGEP-Y, Üniversite Sanayi İş Birliği Projesi ve Sosyal Sorumluluk Projesi başlıklarında şimdiden beş kabul gören projemiz var. İnşallah BAP projelerimiz yıl sonunda daha da artış gösterecektir.” dedi.
Bilimsel araştırma faaliyetlerinin yükseköğretim kurumlarının temel misyonu arasında olduğundan hareketle, Üniversitenin bu husustaki planlamalarını ve stratejilerini böyle bir temelde belirlediğine vurgu yapan Rektör Uslu, konuşmasına “Bu çerçevede Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak bünyemizdeki tüm bilimsel araştırma faaliyetlerini desteklemeye yönelik çalışmalarımızı artırarak sürdüreceğiz. Ben bu vesileyle yeni kurulan Araştırma Dekanlığımızın böyle bir faydalı semineri tertip etmesinden mutluluk duyduğumu belirtmek istiyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diyerek son verdi.
Etkinlik; Araştırma Dekan Yardımcısı ve Niğde TEKNOPARK Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Rifat Battaloğlu’nun moderatörlüğünde ve panelistler Üniversite Merkezi Araştırma Laboratuvarı Müdürü Prof. Dr. Recep Zan, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Ertürk ve Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörü Prof. Dr. Öner Yusuf Toraman’ın sunumlarıyla devam etti. Katılımcıların TÜBİTAK ARDEB ve TEYDEB ile Üniversitemiz BAP proje destekleri hakkında bilgilendirildiği panel, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.
İlginizi Çekebilir