© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

Türkiye’de İlk Elma Fuarı Niğde’de Açıldı

 

Dünya’da Çin ve İtalya’dan sonra Türkiye’de Niğde ilinde düzenlenen Uluslararası Elma Yetiştiriciliği Muhafaza ve Pazarlama Fuarı kapıları düzenlenen törenle açıldı. 140 yerli ve yabancı firmanın yer aldığı fuar Niğde Valisi Cahit Çelik, MHP Milletvekili Cumali İnce, Niğde Belediyesi Emrah Özdemir, Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla açıldı.

Türkiye Dünya’da elma üretiminde 3’üncü sırada

Niğde Adliye Sarayı arkasında fuar alanında açılışı yapılan ve Türkiye’de ilk kez Niğde’de gerçekleştirilen Uluslararası Elma Yetiştiriciliği Muhafaza ve Pazarlama Fuarının açılış konuşmasını yapan Niğde Elma Üreticileri Birlik başkanı Atilla Kaplan; “Dünya’da elma üretiminde ülkemiz üçüncü sırada yer alırken Niğde ise ülkemizde 600 bin ton elma üretimiyle ikinci sırada yer alıyor.  Ülkemiz Dünya’da Çin ve Amerika Birleşik Devletlerinden sonra Türkiye yer almaktadır. Büyük elma bahçelerinin ilimizde olması buraya yani ilimize olan ilgiyi daha da arttırmaktadır. İlimizde elma üretimini arttırarak devam ettirmek için elimizden geleni yapacağız. Niğde elma fuarında olduğu gibi ilimizde elmada ilkleri yaşayan bir ilimiz. Bu açılışını yapacağımız elma fuarıyla ilimizde ve ülkemizde bir ilki gerçekleştiriyoruz. Elma Niğde’de Hititlerden bugüne kadar üretimi yapılan bir meyve. İlimiz Medeniyetlerin ve Elmanın yaşatıldığı bir il” dedi.

NİĞDE DÜNYA PAZARINDA YERİNİ ALDI

Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş; “ Elma ilimizde üretimi fazla ve ihracatı çok yapılan ürünlerden bir tanesi. İlimiz net ihracatçı bir il durumunda. Yurt dışından gelen misafirlerimize ve üreticilerimize Tarım ve Orman bakanlığı olarak ilimizde elmanın toprakla fidanın buluşmasından hasat dönemine kadar ve hasat döneminden sonra bütün dönemlerini Niğde tarım ve Orman İl müdürlüğü olarak takip ediyoruz. İlimizde dış pazarın ihtiyaçlarına uygun, dış pazarın kalitesi standartlarına uygun bir üretim metodunu ilimizde uygulamaktayız. İlimizde güven ve kaliteli bir şekilde piyasaya net ihracatçı bir şekilde ilimiz girdi ve dünya pazarında yerini aldı. Niğde olarak Niğde üretiyor Dünya Tüketiyor sloganı ile elma üretimini kaliteli bir şekilde yapıyoruz.

NİĞDE’DE ÜRETİLEN ELMA FİDANLARI 40 ÜLKEYE İHRACAT EDİLİYOR

Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu; “bugün fuarlar aracılığıyla yapılan iş ve ticaret hacminin boyutu milyar dolarlarla bahsediliyor. Halen dünya genelinde binlerce sektör fuarları yapılıyor. Yalnız Türkiye bu yıl 440 fuar kanundan yetkilendirilmiş kuruluş olan Türkiye Odalar ve birliğinin yayınladığı fuar takvimi kapsamında icra edilmektedir. Her geçen gün gelişen iktisadi ve teknolojik şartlar ticari yaşantılar acımasız bir rekabet ortamını beraberinde getirmektedir. Bunun içinde işletmelerimiz her imkânı en verimli bir şekilde değerlendirmek zorundalar. Üretici ile tüketiciyi buluşturan fuarlar bugünün iktisadi hayatı içerisinde şehirlerin ve bölgelerin ekonomilerine katkı sağlamaktadır. İlimizde önümüzde 4 gün boyunca 1’inci Uluslararası Elma Yetiştiriciliği Muhafaza ve Pazarlama Fuarının açılışını hep birlikte gerçekleştirmekteyiz. 7 yıl boyunca organize ettiğimiz Niğde tarım ve Hayvancılık  fuarının katkılarını şimdide Elma Fuarıyla katlayarak devam ediyoruz. İlimiz elma üretiminde diğer illeri geride bırakmaktadır. Elma ihracatında söz sahibi olan ilimiz ürettiği elma fidanlarıyla da 40 ülkeye ihracat yapmaktadır.

ÜNİVERSİTENİN ŞEHRE VE TARIMA KATKISI FAZLA

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasar Uslu; “Anadolu'nun yükseköğretim dilinde parlayan yıldız Ömer Halisdemir Üniversitesi hayvansal ve bitkisel tarımın yanında bu alanda bölgesel kalkınma faaliyetlerini de planlamada ve yürütmektedir. Bu bağlamda bölgemizin tarım alanındaki sorunlarına bilimin öngördüğü ve modern teknolojinin gerektirdiği şekilde çözümler sunmaya çalışıyoruz. Üniversite şehir iş birliği anlayışı hareketle üniversitenin öncülüğünde kurulan Niğde Tarım Konseyi bu çabalarımızın en somut örneklerindendir. Geçtiğimiz yıl konseyimizin öncülüğünde düzenlediğimiz Niğde Tarım Çalıştayı gibi bugün bizleri bir araya getiren bu fuarımızın tohumlarında yine bu Platformda yapmış olduğumuz Tarım Çalıştayı içerisinde biz öngörmüştük ve bunu da bugün hayata geçiriyoruz. Yine geçen günlerde yapmış olduğumuz Türkiye çalıştayında da birçok karar aldık ve bunları da yakın zamanda da Niğde’miz özelinde de hayata geçireceğiz” dedi.

NİĞDE ELMASI HAKETTİĞİ DEĞERİ İNŞALLAH ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA ULAŞACAK

Niğde için elma gerçekten çok önemli diyen Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; “Elma denilince aslında Niğde, Niğde denilince akılda elma gelsin istiyoruz. Bu tabii önce ülkenin ve sonrasında da dünyada artık bu sloganla yol yürümek istiyoruz. Çünkü gerçekten Niğde'miz için Elma son derece önemli. Sonradan çıkan bir şey de değil. Geçmişteki bütün arşivlere baktığınız zaman Niğde'nin elma üretiminde ne kadar eski olduğunu çok rahat görebilirsiniz.  O yüzden bundan sonrasında da geçmişte ne kadar önemliyse, bundan sonra da daha önem arz ettiğinin farkındayız. Bu doğrultuda yatırımlara da devam ediyor. Niğde elma üretiminde önümüzdeki yıllarda ilk sırada yerini alacaktır. Sonrasında da zaten şu anda da dünyada adından söz ettiriyor. Dünyada elma olarak marka haline gelecektir, Niğde elması da marka olması gerekiyor. Bununla alakalı da çalışmalar başladı. Niğde elmasıyla da dünyada ses getirecek. Niğde'deki bütün amblemlerde daha önce belediye başta olmak üzere ilimiz bütün amblemlerini Niğde elması yer alıyor. Niğde'yle alakalı bütün logolarda mutlaka elma yer alıyor. O yüzden elma gerçekten bizim olmazsa olmazımızdır. Bu şeref ve bir mutluluğu yaşıyoruz. Dünyada üçüncüsünü Türkiye'de ilkine düzenliyoruz. Niğde Elması hak ettiği değeri inşallah önümüzdeki yıllarda ulaşacak. Tabii ki burada üniversitemizin katkısı olmazsa olmaz. Biz üniversite olarak da çok şanslıyız yani. 30 yılı geçmiş bir tarihi olan üniversitemizden Niğde'mizin çok büyük bir değeri. İnşallah üniversitemizin de katkılarıyla Niğde Elmasını dediğimiz gibi artık dünyada bir marka haline getireceğiz” dedi.

NİĞDE TARIMIN VE DAĞLARIN BAŞKENTİ

Niğde Valisi Cahit Çelik; “ Niğde bir dağların başkenti bir de tarımın başkenti. Gerçekten tarımla ilgili yerlere baktığımız zaman Niğde'nin Türkiye'deki iller içerisinde tarımsal üretim anlamında kendi kendine yetebilen illerden birisi olduğunu görüyoruz. Üretim anlamında patates, kuru fasulye ve çavdarda Türkiye'de birinci sıradayız. Beyaz lahana ve elmada ikinci sıradayız. Diğer taraftan öncelikle salçalık domates anlamında ciddi üretimimiz var, Türkiye'de üretim anlamında yedinci sıradayız. Kiraz olarak da dar boğazlı kirazlı ki bu anlamda coğrafi şirket alan bir ürünümüz yine Türkiye'de üretim alanında sekizinci sıradayız, Son dönemlerde sebze anlamında da ciddi bir üretimimiz var ve Türkiye'de kendi kendine tarımsal üretim anlamında bir sıralama yaptığımız zaman kendi kendine yetebilen dört ilden bir tanesi. Tabii bu anlamda özellikle Niğde'nin coğrafyasına baktığımız zaman da müsait olduğu ve coğrafyanın da bu açıdan çok uygun olduğunu görmekteyiz.  Niğde Elması son dönemlerde ön plana çıksa da ilimizde elma üretimi Hititlerden Selçuklu döneminde, Osmanlı döneminde mutfaklarımıza gelen bir ürün olarak tarihte de sürekli var olmuş ve ciddi bir üretim olmuş.

DÜNYADA 6 BİN 500 ELMA ÇEŞİDİ BULUNUYOR, TÜRKİYEDE 460 ELMA ÇEŞİDİ BULUNUYOR

Tabii ki geçen hafta açılış toplantısını yaptığımız IPARD programı var. IPARD programı kapsamında da açıkçası elmayla ilgili üreticilerimizin projeler yapmasını talep ediyorum. İnşallah bundan sonraki süreçte hem üretim miktarımızı hem de ekim miktarımızı daha yüksek noktalara çıkartırız. Gelmeden önce elma gibi şöyle bir ulusal uluslararası bir makaleye baktım. Elma çeşidi olarak açıkçası beni de çok şaşırtan rakamlara ulaştım. Dünyada 6 bin 500’ün üzerinde elma çeşidi var. Türkiye'de de 460’ın üzerinde elma çeşidi yetiştiriliyor.

NİĞDE’NİN TOPRAKLARI ANALİZ EDİLSİN ELMA ÇEŞİTLERİ GELİŞTİRİLSİN

Tabii üniversitemizden rektör hocamızdan da hocalarımızdan talebimiz özellikle Niğde toprağını analiz ederek burada belki yeni elma çeşitlerini getirip burada ekebiliriz. Özellikle il dışından ve il dışından gelen vatandaşlarımıza da misafirlerimize de şunu söylemek isterim. Niğde tarihi anlamında çok önemli bir kent. Belki bu fuar vesilesiyle de hiç olmazsa Niğde'mizin Tyana su kemerleri, Gümüşler Manastırı, Yeşilyurt köyü, merkezdeki hem Selçuklu döneminden, İlhanlılar döneminden kalma çok önemli tarihi eserlerimiz var. Alâeddin Camisi, Sungur Bey Camisi gibi tarihi yerleri ziyaret etmelerini tavsiye ederim” dedi.

Elma üretimiyle ilgili makine, ekipman gübre ve ilaçların sergilendiği, pazar günü sona erecek fuarda, ulusal ve uluslararası yaklaşık 140 firma yer aldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER