TURK-COSE 2023’ün 5.si Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi iş birliğinde Kırgızistan’da Gerçekleştirildi
GÜNDEM
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ev sahipliğinde Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Azerbaycan Teknik Üniversitesinin iş birliğinde TURK-COSE 2023: V. Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi gerçekleştirildi.
Toplam 11 paralel oturumla Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Kasım Tınıstanov Konferans Salonunda üç gün süren kongre, yüz yüze ve çevrim içi olmak üzere hibrit olarak gerçekleşti.
Rektör Prof.Dr. Hasan Uslu, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada 30 yılı aşkın tarihiyle Anadolu’nun parlayan yıldızı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin özellikle uluslararası vizyonu bağlamında farklı ülkelerden üniversitelerle iş birliği içerisinde olduğunu belirtti.
Rektör Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bağlamda Türk Dünyası’nın kıymetli üniversiteleri ve yükseköğretim kurumlarıyla iş birliğimiz, bunun başında geliyor. Mesela bu yıl Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu’nun onuncusunu Kazak Ulusal Kızlar Pedagojisi Üniversitesi ve Bakü Avrasya Üniversitesiyle beraber Kazakistan’ın başkenti Almatı’da gerçekleştirdik. Türkiye ile Türk Dünyası’nın sosyal bilimler alanında en prestijli bilimsel etkinliklerinden olan bu kongremiz, önümüzdeki yıllarda Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden katılacak yeni paydaşlarıyla çok daha iyi bir noktaya ulaşacak, bilim iletişimiyle Türk Dünyası birlikteliğine daha güçlü katkılar verilecektir.”
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile Kazak Kültürü ve Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezinin bir faaliyeti olan TURK-COSE 2023 Kongresinin eş başkanlarından Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Barut ise; "Tanrı Dağları'nın eteklerinde fen bilimleri ve mühendisliğe ait son gelişmeler ile birlikte tüm dünyaya barış, kardeşlik ve dostluğa dair bütün güzelliklerin yayılmasını temenni ediyorum." dedi.
20 Ülkeden 210 Bilimsel Tebliğ Sunuldu
Bilim ve iş birliğinin önemli bir göstergesi olan V. Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi yoğun bir katılımla üç gün sürdü.
11 paralel oturumun gerçekleştiği kongrede Türkiye’den 103 ve 19 farklı ülkeden 107 olmak üzere toplam 210 bildiri sunuldu.
İlginizi Çekebilir