© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

Tarım Müdüründen Bağcılara Uyarı

 

Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, Bağ Mildiyösü ve Bağ Küllemesi hastalıklarının bu dönemde risk oluşturabileceği ifade edilerek hastalıklarla etkin şekilde mücadele edebilmek amaçlı bağcılar uyardı.

Konuya ilişkin bilgilendirmelerde bulunan İl Müdürü Asım Baş yaptığı açıklamada; “Özellikle son günlerde İlimizde hakim olan yağışlı ve kapalı-bulutlu hava şartları, hem Bağ Mildiyösü hem de Bağ Küllemesi hastalığı için uygun şartları oluşturmaktadır. Bu nedenle İlimiz genelindeki tüm bağ alanlarında önümüzdeki dönemde Bağ Mildiyösü ve Bağ Küllemesi hastalıklarının risk oluşturacağı tahmin edilmektedir. Zirai mücadelenin iyi yapılmadığı, ihmal edildiği tüm bağ alanlarında ve kullanılacak preperat sayısı sınırlı olan organik bağ alanlarında, Mildiyö ve Külleme hastalıklarının şiddetini arttıracağı düşünülmektedir. Özellikle Bağ Mildiyösü hastalığı çok hızlı yayılır ve oldukça tahripkârdır. Bağcılarımız mutlaka bağlarını devamlı olarak takip ve kontrol etmeli, İl ve İlçe Müdürlüklerimizin uyarıları doğrultusunda koruyucu mücadeleyi ihmal etmemelidirler. Aksi takdirde hastalık nedeniyle zarar ve mücadele maliyeti artış gösterecektir” dedi.

 Üreticilerin söz konusu hastalıklar ile etkin bir mücadele yapabilmeleri için Bağ Mildiyösü hastalığında ilan edilen tarihlerde ilaçlama yapmaları gerekmekte olduğunu söyleyen Müdür Baş; “ Yaprakların üst yüzeyinde tipik sarımtırak yağ lekesi, alt yüzeyde ise nemli havalarda beyaz bir misel örtüsü vardır. Bu yapraklar dane enfeksiyonu açısından önemli bir bulaşma kaynağıdır. Bu nedenle böyle durumlarda hastalığı durdurucu ve yok edici etkisi olan sistemik ilaçlar tercih edilmelidir. Hastalık kısa sürede geniş alanlara yayılıp, tahrip etkisini artırabilmektedir. Bağ Küllemesi hastalığı ile mücadelede ise, tanelere ben düşme dönemine kadar 10 – 14 gün aralıkla ilaçlamalara devam edilmelidir. Kullanılan ilaçlar sistemik olsa da muhakkak asmanın tüm yeşil aksamı ve salkımlar kaplama bir şekilde homojen olarak ilaçlanmalıdır. İlaçlamalarda WP ya da toz kükürt kullanıldığında etki süresi sıcaklığa bağlı olarak 7 ile 10 gün arası kabul edilmelidir. Ancak 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda toz kükürt, yakma yapabileceğinden kullanımına dikkat edilmelidir” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER