© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

STOK VAR DENİLEN ARPA İÇİN İHALE AÇILMASINA TEPKİ

Üretim fazlamız var denilen arpada 495 bin ton ithalat için ihale açılmasının ardından CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer bir açıklama yaptı.

“İktidarın  mumu yatsıya kadar yandı ‘’ diyen Gürer, hani arpa ve buğday stokları yeterliydi ? diye sordu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Kirişçi ve Bakan Nebati’nin hububat üretiminde çizdiği pembe tabloya rağmen Türkiye’nin gelecek ay 495 bin ton arpa ithalatı yapacak olmasının düşündürücü olduğunu söyledi.

Her iki Bakan’ın Eylül ayı içinde, birer hafta arayla “arpa üretimimiz arttı” ve “stoklarımızda yeterli miktarda arpa ve buğday var” şeklindeki açıklamalar yapmasının üzerinden henüz birkaç hafta bile geçmemişken ülkemizin arpa ithalatı için ihale açacağının ortaya çıktığını belirten CHP milletvekili  Ömer Fethi Gürer, “Bakanların açıklamaları doğruysa neden ithalat yapıyoruz, bu işin içinde bir iş var” dedi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin “Stoklarımızda 6 milyon tondan fazla arpa ve buğday var, ithalata değil ihracata odaklandık” şeklindeki açıklamasının üzerinden iki hafta geçmeden Türkiye’nin önümüzdeki ay 495 bin ton yemlik arpa ithalatı yapacağı ortaya çıktı.

Milletvekili Gürer, Bakan Kirişçi’nin hububat stoklarında çizdiği pembe tablonun yanı sıra TÜİK’in arpa üretiminde geçen yıla göre yüzde 47,8 artışla 8,5 milyon tona ulaşılacağı öngörüsünde bulunduğunu belirterek “Bakan Kirişçi, TÜİK verileri ve TMO’nun açıkladığı rakamlar doğruysa ülkemizde arpa açığı yok; kendi kendimize yetiyor ve arpa açığımız da yoksa bu ithalat nereden çıktı? Hasat bitmiş, üretici 2023 yılı için ekim hazırlığında, arpada ithalat neyin nesi?” diye sordu.

Türkiye’nin 11 Ekim 2022 tarihinde, 495 ton yemlik arpa ithalatı ihalesi yapacağının duyurulduğunu aktaran Gürer, “Resmi verilere göre ülkemiz 21 Ekim 2022 ve 15 Kasım 2022 tarihleri arasında 245 ton, 25 Kasım 2022 ve 20 Aralık 2022 tarihleri arasında da 250 ton olmak üzere bu yıl içinde 495 ton yemlik arpa ithalatı yapılacak. Bu ithalatların ihalesi ise 11 Ekim’de gerçekleştirilecek” açıklamasında bulundu. Gürer, “Bakanlık verilerine bakıldığında, geçmiş yıllarda ülkelere göre arpa ithalatının en fazla yapıldığı ülkelerin Ukrayna, Rusya, Suriye ve Letonya gibi ülkeler olduğu görülmektedir. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, ‘Biz ithalata değil ihracata odaklandık. Bugün itibariyle 6 milyon 200 bin ton buğday ve arpa stokumuz var’ şeklinde açıklama yaptı. Daha bir hafta önce Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati ise bu sezon buğday ve arpada TMO’nun alım fiyatlarının yukarı doğru revize edilerek buğdayda yıllık yüzde 187, arpada ise yüzde 226 artış sağlandığını açıklamıştı” hatırlatmasında bulundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER