© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

Soğuk Hava, Seyyar Satıcıları Kötü Etkiliyor

 

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte etkili olan soğuk hava en çok seyyar satıcıları etkiliyor. Gün boyunca Hüdavend Hatun parkında bulunan sokaklarda satış yapmak için tezgâh açıp bekleyen satıcılar, zor şartlarda çalışıp yaşam mücadelesi verdiklerini söylediler.

Soğuk hava dalgası son günlerde Türkiye’nin kış aylarının zorlu günlerini yaşamasına neden oluyor. Olumsuz hava şartlarından en çok etkilenen kişilerin başında da sokaktaki seyyar satıcılar gelmekte. Havanın yağmurlu olduğu günlerde kesinlikle ekmek parası elde edemediklerini belirten seyyar satıcı 65 yaşındaki Suat Çetin, “Kış aylarında sokakta geçim sağlamak adına bir satış yapamıyoruz. Geçimimizi sağlayamıyoruz. Hele ki yağmur yağdığında evimizden bile çıkamıyoruz” dedi.

YAĞMUR YAĞDIĞINDA TEZGAHIMIZI AÇAMIYORUZ

Kış aylarında sokakta geçim sağlamak adına bir satış yapamıyoruz. Geçimimizi sağlayamıyoruz. Hele ki yağmur yağdığında evimizden bile çıkamıyoruz. Çünkü biz sokakta satıcılık yapıyoruz, kapalı alanımız yok. Bütün ailenin gözü benim eve götüreceğim 3-5 kuruşta ve kaldı ki bazen eve para da götüremeyip, gittiğim oluyor. Emekliyim ama aldığım emekli maaşıyla geçinemediğimden dolayı buraya açtığım seyyar ile geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Bende para kazanmak için mecburen seyyar satıcılık yapıyorum. Temin ettiğim yerli ürünleri satmaya çalışıyorum. İşimiz yazın iyi, ama kış mevsiminde çok kötü. Yaz aylarında 3-5 lira kazanırken kışın ise bazen hiç satış yapamıyorum, bazen de siftah yapmadan kapatıp eve gidiyoruz. Bu yıl şuana kadar kar yağışı olmadı ama sürekli olarak dışarıda kaldığımız için soğuktan çok etkileniyoruz. Kış mevsiminde satışlarımızda da büyük düşüş yaşanmakta” dedi.

SEYYAR SATICILAR KAPALI ALAN İSTİYOR

Kış aylarında, havanın kötü olduğu günlerde ancak ellerindeki parayı tükettiklerini ve söyleyen bir diğer seyyar satıcı 64 yaşındaki Kadir Yelmen “ 17 yıldır bu işi yapıyorum. Önce pazarcılık yapardım iflas edince başka bir iş yapamayınca bu işi yapmaya başladım bulunduğumuz yerden fazla insan geçmediğinden satışlarımız olmuyor. Ben önceden Vali Konağı caddesinde tezgahımı açıyordum ve işim iyiydi. Belediyemiz seyyar satıcıları buraya topladı ama buradan fazla insan akımı olmadığından satışlarımızda fazla olmuyor. Kış ayının gelmesiyle birlikte havalarda soğudu ve olmayan işlerimizde iyice bitti. Sabahın ayazında tezgahımızı açıyoruz ve akşama kadar 3-5 lira kazanmaya çalışıyoruz. havalar yağışlı olduğunda tezgahımızı açamıyoruz. Hava şartlarının kötü olduğu günlerde cebimizde varsa yiyoruz yoksa yiyemiyoruz, geçimimizi sağlayamıyoruz. Yetkililerin de seyyar satıcılara el atmaları lazım, en azından seyyar satıcılarında olumsuz hava şartlarında sığınacağı bir yer tahsis etmelerini isteriz” diye ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER