© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

Patates Üreticileri Maliyetin Altında Patates Satarak Zarar Ediyor

 

Niğde Ziraat Odası başkanı Veli Kenar, Türkiye’de patates üretimiyle ilk sırada yer alan Niğde’de patates hasadı başladı. Bu yıl patates fiyatı iklim etkisi ve arz fazlası nedeniyle tarlada 4-5 TL arasında alıcı bularak maliyetin altına satıldığını üreticilerin zarar ettiğini belirtti.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar; “ Niğde’de bilindiği üzere patates hasadı devam ederken, sancılı bir dönem başladı. İlimizde patates Temmuz ayının ilk haftasında yazlık patates sökümüyle başlanıldı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kışlık patates sökümlerimizde başladı. Yani yazlık patates sökümü ile kışlık patates sökümü aynı zamana denk geldi. Bu yıl iklim şartlarından dolayı kışlık patates sökümlerimiz 25 gün erken başlanıldı. Hal böyle olunca da otomatikman bir anda yazlıklarla kışlıklar söküme girmiş oldu” dedi.

PATATES EKİM GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE 31 ARTTI

Geçen yıl patates fiyatlarının hak ettiği yer olmasından dolayı bu yıl çiftçilerin patatese yöneldiğini belirten Kenar; “Geçtiğimiz yıl patatesin fiyatını hak ettiği bir yerde olduğu için bu yıl çiftçilerimiz patates ekimine daha çok yöneldi.  Çiftçilerimiz patates ekimine yönelince yaklaşık yüzde 31 oranında patates ekimi artışı olmuş oldu.

PATATES ÜRETİCİLERİ FİYATLARIN DÜŞÜKLÜĞÜNDEN DERT YANIYOR

Patates üreticilerinin zor durumda olduğunu ifade eden Kenar; “ patates fiyatlarının maliyetin altında olmasından dolayı şikayetçi. Patates fiyatlarının düşük olması iklim etkisi, erken hasat ve arz fazlası olmasıdır. Yazlık ve kışlık patates sökümlerinin aynı zamanda sökülmesi. Patates sökümü yapan üreticilerimiz şuanda tarlada patatesini 4-5 satabilirse satıyor tabii alıcı bulursa. Tabi bunlar üst üste gelince bir arz fazlası olmuş oluyor.

2023 YILINDAKİ İHRACAT KISITLAMASI PAZAR KAYBINA YOL AÇTI

2023 Haziran ayında patateste ihracat kısıtlaması yapılması, bu yıl Pazar kaybına neden olduğunu belirten Kenar; “ bilindiği üzere 2023 yılı Haziran ayında ihracat kısıtlaması getirilmiş ve 2024 yılı haziran ayında açılmıştı. Ama yaz dönemi olduğu için ihracata daha çok patates gitmiyor, gönderilemiyor. Çünkü bunu göndermek için soğutucu depolarla veya konteynerlerle gitmesi gerekiyor. Çünkü ihracatımızın yüzde 80’ni yaklaşık Orta Doğu ülkelerine, sıcak ülkelere gönderiliyor. O yüzden bu konteynerleri bulmakta da zorluk çekiyor İhracatçılarımız. Aynı zamanda geçtiğimiz yıl ihracatın kısıtlanmasından dolayı ürün gönderilmemişti, bu yıl ise bu ülkelere ürün göndermekte de zorlanıyorlar. Çünkü oradaki 2023 yılındaki kısıtlamadan dolayı pazar paylarını kaybetmiş durumdalar. Tekrar pazarı yaratabilmek o kadar da kolay değil. Ürünün fazla olmasından dolayı her ne kadar hak ettiği değeri bulmamış oluyor. Yine de fiyatların böyle düşük gitmesine çok anlam veremiyorum.  Bunun sebebinin ne olduğunu da bilemiyoruz. O kadar patates gidiyor ama fiyatlar 4-5 lira civarında kalıyor. Bizim fiyatlarımız şu anda en az 8 TL ile 10 TL olması gerekiyor ki bir üretim maliyetleri civarında olsun. Bazı zincir marketler hafta sonunda önümüzdeki hafta kaç liradan alacağını bir hafta önceden belirleyerek tedarikçilerini bildiriyorlar.  Onlar da bunun üzerinden patates alıyorlar. Yine bu tedarikçilerle görüşülerek veya market sahipleri ya da market alım müdürleriyle görüşülerek maliyetinin altında ürün almamaları konusunda görüşülürse çiftçilerimiz mağdur olmayacaktır. Ürünlerdeki fiyatlar bu şekilde maliyetinin altında devam ederse önümüzdeki yıllarda çiftçilerimiz ürün ekmekte zorluk çekecektir.  Devletimizden beklediğimiz bu konuda bir adım atmaları kamu kurum ve kuruluşlarına bakanlıklar tarafından bir yazı yazarak patates tüketiminin daha çok yapılması konusunda talimatlar vermelerini istiyoruz. Patates üreticilerimizden şuanda 8 TL ile 10 TL arasında alınırsa çiftçilerimiz zarar etmemiş olur ve önümüzdeki yılda üretime devam eder.

Niğde’de bu yıl 1 milyon 50 bin ton patates rekoltesinin beklenildiğini belirten Kenar; “ ilimiz bilindiği üzere Patates üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. İlimizde geçtiğimiz yıl 750-800 bin ton patates üretimi yapılmıştı ama bu yıl 1 milyon 50 bin ton patates üretimi bekleniliyor. Önceleri patates fiyatlarını komisyoncular belirlerken, şimdiler de ise zincir marketlerin belirlediğini görüyoruz” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER