Niğde’nin Tarihi 600 Bin Yıl Öncesine Dayanıyor
GÜNDEM
Niğde İl Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Tecimer, Niğde’nin tarihi geçmişiyle ilgili yaptığı açıklamada Niğde isminin Nahita’dan geldiğini ve Kaletepe Obsidyen atölyelerinde ele geçen buluntulara göre M.Ö. 600 bin yıl öncesine dayanmakta olduğunu belirtti.
Niğde’nin zengin bir tarihi geçmişi olduğunu ifade eden Tecimer; “Niğde ilimiz hepimizin bildiği gibi çok engin bir tarihe sahip olan bir ilimiz. Öyle ki bu ilimizde birçok medeniyet yaşamış ve ilimiz bu medeniyetlere de ev sahipliği yapmış olan bir ilimiz. Tabii tarihi geçmişine baktığımız zaman 10 bin yıllık bir kesintisiz yaşamın sürdüğünü görüyorsunuz ama Kaletepe Obsidyen Atölye İşliklerine baktığımız zaman da tarihi neredeyse 600 binlere kadar gidiyor. Niğde adı tabii daha önce Nahita Nikita olarak söylenmiş ve sonra da Niğde olarak günümüze dönmüştür. Andaval Kilisesi kitabesi dediğimiz kitabede Niğde'nin adından Nahita olarak bahsedilmektedir. Bu kitabenin aslı İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde olup replikası Niğde Müze Müdürlüğü'nde sergilenmektedir ve biz Niğde adının kaynağını oradan öğrenmiş oluyoruz” dedi.
Niğde’nin en eski adının Nahita olduğunu belirten Tecimer; “ Niğde'nin antik adı "Nahita"dır. Kaletepe Obsidyen atölyelerinde ele geçen buluntular M.Ö. 600 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Kaletepe Obsidyen atölyesi, Bahçeli- Köşk Höyük, Çiftlik- Tepecik Höyük, Pınarbaşı Höyük ve Çamardı- Kestel'de ortaya çıkarılan Kalay Maden Ocağı ile Madenci Köyü Göltepe'de yapılan kazılar, Niğde'de yerleşik yaşamın günümüzden 10 bin yıl öncesinde başladığını ve bu yaşamın kesintisiz olarak sürdüğünü göstermektedir. Asur ve Hitit yazılı belgeleri ile Porsuk Höyük'te yapılan kazı çalışmalarında bölgenin M.Ö. 1800'den itibaren başlayarak 1000 yıl süreyle Hititlerin hâkimiyetinde kaldığı anlaşılmaktadır. M.Ö. 710' da Asurluların Hitit egemenliğine son vermesiyle bölge Asurlulara daha sonra da Frig'lere geçmiştir. M.Ö 17 yılında Romalıların bölgeye gelişine kadar Medler, Persler, İskender'in Helenistik Kapadokya Krallığı ve Bergama Krallığı bölgede yaşamıştır. M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye ayrılınca Niğde, Doğu Roma (Bizans) toprakları içinde kalmıştır. Türklerin (1071) Anadolu'ya gelişi ile başlayan Selçuklu Devleti egemenliği 1308 yılına dek sürmüştür. 1470 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu'nun kesin hâkimiyetine giren bölge Cumhuriyet dönemine kadar gelmiştir” dedi.
İlginizi Çekebilir