© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

Niğde’de son turfanda kiraz hasadı devam ediyor

 

Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı köylerde ve kent genelinde 114 köyde üretimi yapılan kirazlar Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Tarım ve Orman İl müdürlüğü tarafından Ulukışla ilçesine bağlı Kılan köyünde 2100 rakımda 30 dekar alanda deneme dikimi yapılan kirazda istenilen verim alınırken, Niğde’de artık Eylül ayında da kiraz hasadı yapılabilecek.

Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, Niğde’nin son gözde ürünlerinden olan Kiraz hasadının devam ettiğini ve ilimizde son zamanlarda Nektari üretiminin arttığını belirterek, Niğde tarım ’da birçok üründe söz sahibi illerden bir tanesi olduğunu belirtti.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş; “Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı köylerde ve kent genelinde 114 köyde üretimi yapılan kirazlarımız Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Niğde genelinde 114 köyde 26 bin 530 dekar alanda üretimi yapılan kirazda 38 bin 663 Ton rekolte elde edildi. Ayrıca geçtiğimiz yıllar içerisinde Ulukışla ilçemize bağlı Kılan köyünde 2100 rakımda deneme dikimlerini yaptığımız kirazlarda bu yıl ilk hasadı yapılırken istediğimiz verimi de almış bulunmaktayız. Bundan sonra artık ilimizde Eylül ayında da kiraz hasadı yapılacak” dedi.

KİRAZ NİĞDE’NİN GÖZDE ÜRÜNÜ OLMA YOLUNDA

Kiraz Niğde’nin gözde ürünlerinden bir tanesi olduğunu belirten İl Müdürü Asım Baş; “ Kiraz ilimizin en gözde ürünlerinden ve ihraç ürünlerinden bir tanesi. Bu yıl da rekoltede ciddi bir artış oldu. Geçen sene iklimsel sebeplerden kaynaklı ciddi bir düşüş vardı. Kiraz ilimiz için en önemli ihraç kalemlerimizden bir tanesi. Sürekli geliştirilmesi gereken hem tesis anlamında hem de sahadaki üretim anlamında ürünlerimizden birisi. Niğde'nin son turfanda kiraz hasatlarımız devam ediyor. Ulukışla ilçemize bağlı Kılan köyünde 2100 rakımda deneme dikimlerini yaptığımız kirazlarımızda son turfanda hasadımız devam ediyor. Biliyorsunuz Türkiye'den kirazda hasat çekildi ya bitmek üzere veya bitti diyebiliriz. Bu yıl ilimizde 38 bin ton kiraz rekoltemiz oldu ve Türkiye'de 8.sıradayız. Geliştirilmesinden kastım şu, ihraç kalemi olan bir ürününüzü sürekli sahada takibini yapmak durumundasınız. Aynı zamanda onun eksikliklerini veya daha da verimli hale getirebilecek unsu üretim anlamında da tesis anlamında da takip etmek durumundayız. Ulukışla ilçemize bağlı Kılan köyümüzde 2100 rakımda deneme dikimleri yaptığımız kiraz üretiminde çok verimli sonuçlar alındı. Artık ilimizde Eylül ayının ortasına kadar Kiraz hasadımız devam edecektir. Bundan 5 yıl öncesine kadar ilimizde kiraz da en büyük eksiğimiz tesis ve paketleme tesisiydi. Yaptığımız çalışmalar neticesinde ilimizde artık 2 tane paketleme ve tesislerimiz var ve ihracata yönelik karşı ülkenin ihtiyacına yönelik komünikasyon ünitelerini kurduk. Kurduğumuz tesislerde çevre illerden gelen kirazlarda ilimizdeki tesislerde paketlenip yurt dışına ihracata gidiyor” dedi.

TÜRKİYE KİRAZ ÜRETİMİNDE DÜNYA 1’İNCİ SIRADA

Baş; “Kiraz, ılıman iklim meyve türleri içerisinde ilk ve son turfanda olarak yetiştiriciliği yapılan önemli bir meyve türüdür. 2018 yılı FAOSTAT verilerine göre Dünyada toplam kiraz üretimi 4.076.944 tondur. Türkiye 823.731 ton üretim ile Dünya kiraz üretiminde 1. sıradadır. ABD 447.740 ton ile 2. sırada, Ukrayna ise 303.340 ton ile 3. sıradadır.

NEKTARİ ÜRETİMİ ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, Niğde genelinde son zamanlarda dikimi ve üretimi artmaya başlayan Nektari üretimiyle ilgili yaptığı açıklamalarda şunları söyledi; “ ilimizde son zamanlarda bilindiği üzere Nektari üretimi artmaya devam ediyor. Nektari üretimi çoğunlukla ilimize bağlı Sazlıca Beldesinde ağırlıklı olarak üretilmektedir. Nektarin ve şeftaliyi birbirinden çok ayırt etmek istemiyorsunuz. Her ikisi de ilimizin Türkiye sıralamasında sekizinci olduğumuz ve o da ihraç kalemi olan ürünlerimizden bir tanesi. İlimizde son zamanlarda gelişmekte olan ürünlerden bir tanesi. Niğde'nin üretiminin özelliği son turfandaya yakın ürünler üretmesidir.

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER