© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

Niğde’de Mavi Dil Hastalığı Yok

 

Niğde Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Şuayip Demirkol, son günlerde hayvanlarda görülen mavi dil hastalığının Niğde’de olmadığını, Tarım ve Orman İl müdürlüğü ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği personellerinin devamlı sahada incelemelerde bulunduğunu belirtti.

Niğde’de yaklaşık 550 bin ile 600 bin arasında küçükbaş hayvan bulunduğunu belirten NDKKYB Başkanı Demirkol; “İlimizde hayvan varlığı 550 bin anaç koyun ile 50-60 bin keçi bulunmakla birlikte yaklaşık ilimizde 550 bin ile 600 bin arasında küçükbaş hayvan bulunmakta. Geçtiğimiz günlerde ülkemizde bazı illerde görülen hayvanlarda ölümle sonuçlanan Mavi dil hastalığı ilimizde şuanda yok. Ekiplerimiz devamlı sahada üreticilerimizle beraber. Hayvan üreticilerimiz rahat olsun ilimizde Mavi dil hastalığı bulunmamaktadır. Bakanlığımız zaten bu mavi dil hastalığının aşısını çıkarttı. Ekiplerimizde sahada olduğundan dolayı yaptıkları ziyarette böyle bir vakanın olmadığını bizlere söylediler. Ayrıca ilizide bilindiği üzere koç katım zamanı geldi ve üreticilerimiz koç katımını yaptı. Buradan tüm hayvan üreticilerimize bereketli ve verimli bir yıl geçirmelerini dilerim” dedi.

MAVİ DİL HASTALIĞI NEDİR?

Dünyada yaygın şekilde izlenen mavi dil hastalığı, koyun, keçi, sığır, deve gibi hayvanlarda görülen bir enfeksiyondur. Culicoides türü böcekler yoluyla hayvanlara bulaşan mavi dil hastalığının insanlara bulaşması söz konusu değildir. 24 farklı alt tipi bulunan mavi dil virüsünün belirtileri bulaşan virüsün türüne ve hayvanın cinsine göre farklılık göstermektedir. Tedavisi bulunmayan mavi dil hastalığından aşılama ile korunmak mümkün olmaktadır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER