© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

Niğde’de Kira Artışları Durdurulamıyor!

Son günlerin çığ gibi büyüyen sorunlarının başında gelen kira fiyatlarında artış devam ediyor. Bakanlıklar tarafından yapılan düzenleme ve denetimleri hiçe sayan Niğde’deki ev sahipleri fahiş kiri artışlarından vazgeçmiyor. Katlanarak büyüyen sorunlarından olan ve durdurulamayan kira artışları kiracıları çıkmaza sokuyor. Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasına sayılı günler kala kiralık ev arayışına giren yükseköğretim kurumu öğrencileri kiraların cep yaktığını söyledi. 

Niğde genelinde de yaşanan kiralık ev sorununu değerlendiren vatandaşlar, “Ülke genelinde yaşanan kiralık ev sorunu Niğde’de had safhaya çıkmış durumda. Kiralık ev bulamazken birde yüksek kira bedelleri karşısında kiracılar çıkmaza sokuluyor. 

Bakanlıklar tarafından çeşitli uygulama ve denetimler yapılıyor ancak ev sahipleri ve aracılar yine bildiğini okuyor. Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasını fırsata çeviren bazı ev sahipleri de evde kalmak isteyen öğrencilerde dudak uçuklatan fiyatlar istiyor. Pek çok eksiği olan evlerin kirası bile en az 5 bin liradan başlıyor. Bu kira bedellerini ne çalışan nede öğrenciler karşılayabilir. 

Birde kira artış oranı yüzde 25 olarak uygulanmaya devam ederken çoğu ev sahibi bunu hiçe sayarak yüzde yüzden fazla kira artışı yapıyor. Kiralık ev bulmakta güçlük çeken vatandaş fahiş kiraya mecbur kalıyor. 1 Eylül tarihi itibariyle yürürlüğe giren ara buluculuk hizmeti belki fahiş fiyat artışlarının önüne geçebilir. 

Ancak bu konuda denetimlerin artırılması şart. Herkes kafasına göre bir piyasa oluşturuyor ve kira fiyatı belirliyor. Şimdi memur ve öğrencilerin şehre gelişini fırsata çeviren bazı ev sahipleri sanki evi üzerine yapacak gibi fiyat belirliyor. Kira fiyatlarının bir an önce sıkı denetim ile mercek altına alınması gerekiyor. 

Vatandaşın alım gücüne ve kiralık evin özellik durumuna göre fiyat belirlenmesi yapılması gerekiyor. Çeşitli bahaneler sunarak düşük kira getirisi olan kiracısını evden zorla çıkarmaya çalışan konut sahipleri hakkında da inceleme yapılması lazım. Kiracıların çıkmaza sokulduğu bu süreçte tarafların anlaşmazlık olayları ve geçim sıkıntısı da artıyor. Bunların önüne geçebilmek için köklü uygulamaların devreye alınması şart” ifadelerini kullandılar. 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER