© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

Niğde’de Diyaliz Hastaları Çözüm Bekliyor

Niğde’de son günlerde diyaliz merkezinde yaşanan bazı aksaklıklar nedeniyle diyaliz hastalarının yaşadığı sorunu duyurmuştuk.

Bir süredir gittikleri özel diyaliz merkezinde tedavi alamayan hastalar, merkez tarafından seanslarını almaları için Kayseri’ye götürülüyor. 
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde fazla kapasite olmaması sebebiyle hastane, 17 hastaya kadar diyaliz hizmeti verebiliyor.
Merkezin su arıtma cihazlarında yaşanan arıza nedeniyle kaynaklandığı iddia edilen bu sorun, hastaların mağduriyet yaşamasına sebep oluyor.
O hastalardan birisi de 76 yaşındaki Cemal Yavuz.
 Haftada 3 kez alması gereken diyaliz seansı için Kayseri’ye gitmek istemeyen Cemal Yavuz yaşadığı şehirde tedavi olmak istediğini söyledi eşi Nahide Yavuz ise yaşanan süreci anlattı.  
Nahide Yavuz; ‘’ Eşim 9 aydır diyaliz hastası onunla birlikte bende gidiyorum tedavisini takip etmek zorundayım ama 15-20 gündür belki de bir aydır problemimiz var diyalizde. Eşim geldiği zaman enfeksiyon mu kapıyor bilmiyorum ateşleniyor , 40 derece ateşle yatıyor, baş ağrısı oluyor. Şimdi de Kayseri'yi çıkarttılar , eşimin Kayseri'ye gidecek durumu yok. Hasta bir annem var onu mu takip edeyim, eşimi mi takip edeyim eşim zor durumda bende zor durumdayım.Eşimi takip etmezsem üresi yükselse eşime birşey olsa benim arkamda kimsem yok.Benim en büyük desteğim eşim, ben eşimi takip etmek zorundayım. Ben eşimi orada sıkıntıya koyamam buna bir çare bulunacak eşime yardımcı olun diyalizinize bir şekilde bakım yapın.İnsanları mağdur etmeyin.Bizim gibi çok insan var mağdur olan.Onlarada rica ediyorum Sağlık müdürlüğünden, Sağlık Bakanından rica ediyorum.Bu hastalar diyalize mecburlar olmazsa olmaz, bunlar için diyaliz demek hayat demek.’’dedi.

Özel diyaliz merkezinin eşini seanslar için Kayeri’ye götürdüğünü anlatan Yavuz; ‘’ Benim eşimi Kayseri'ye götürüyorlar.Eşim yanlız gidecek bir hasta değil.Ben gitsem yer yok.Onun için biz niye Kayseri'ye gidiyoruz.Niye burada bakım olmuyor.Devlet hastanesi çok kalabalık almıyor.Ben yani mağdur durumdayım Kayseri'ye gidecek durumumuz yok bizim.Eşim rahatsız oluyor, iki gün rahatsızlığını çekiyor.Benim eşim mecbur değil Kayseri'ye gitmeye.Gidecek bir durumu olsa ben zaten rahatlıkla gönderirim.Ben burada bile takip ediyorum.Kayseri'ye beni almayınca ben hastamı nasıl göndereyim.Ben gönderemem.Saat 11'de gidiyor gece 1,5, 1 öyle geliyorlar diğer hastalar daha da uzun kalıyor.Bizi yaşlı diye erken alıyorlar ama 2 de gelen hastalar var onlarada günah. Son bir aydır arıza var , arıza var , arıza neyden kaynaklanıyor bize hiç bir açıklama yapılmadı bunun açıklanmasını istiyorum.Kayseri'den başka çözüm üretsinler veya diyaliz makinalarını yapsınlar benim hastamı rahatlıkla diyalize alsınlar.Ben hastamı telef edemem. ‘’ diye konuştu.
Diyaliz hastası 76 yaşında Cemal Yavuz ise;’’ Ben Kayseri'ye gidip geldiğim zaman bir kaç gün ben hasta yatıyorum.Çok tehlikeli durum var yani  benim vucudum götürmüyor artık. Kayseri'ye gidipte tedavi olmak istemiyorum, zorlanıyorum.Ben Kayseri'ye gitmek istemiyorum yaşadığım şehirde tedavi olmak istiyorum.’’dedi.

Özel diyaliz merkezinde yaşanan aksaklık sebebiyle hem mağdur olan 190 hastanın durumunun ne olacağı hem de söz konusu arıza sebebiyle zarar gören bir hasta olup olmadığı ile ilgili yetkililerden  açıklama bekleniyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER