© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

Niğde’de Deprem Tatbikatı Gerçekleştirildi

 

Niğde’de senaryo gereği 4 ilin etkilendiği 7 büyüklüğündeki depremin bölgesel tatbikatı başladı. Mersin, Niğde, Adana ve Konya'da çok sayıda bina yıkıldı. Arama kurtarma çalışmaları için takviye ekipler yönlendirildi. Deprem afeti nedeni ile Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında 23 adet yerel düzey afet grubu planından sorumlu 17 kurum Niğde İHH, Niğde MEB AKUB, JAK, Isparta ve Kırşehir AFAD’dan 707 personel ve 159 araç görev alacak olup tatbikat kapsamında 167 olay sürüm yer aldı.

Niğde Valisi Cahit Çelik ve beraberindeki heyet, Mersin Bölgesel Deprem Saha Tatbikatı kapsamında Bor İlçesine bağlı Kaynarca Mevkiinde AFAD, UMKE ve sivil toplum kuruluşları ekiplerince yapılan arama kurtarma çalışmalarını yerinde inceledi.

Gerçekleştirilen deprem tatbikatını yerinde inceleyen Vali Çelik yaptığı açıklamada şunları söyledi; “ İl ve ilçelerimizde bulunan deprem gözlem istasyonlarımız tarafından alınan veriler ışığında İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığımızca yapılan açıklamaya göre “12 Eylül 2024 perşembe günü saat 10.40’da Merkez üssü Mersin İli Tarsus İlçesi olan 7.0 Mw büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. İl genelinde ilk anda gelen ihbarlara görevde olan Arama Kurtarma Personeli, Acil Sağlık Hizmetleri Ekipleri ve Trafik Güvenlik Çalışma Grubu ekipleri başta olmak üzere görevde bulunan müdahale ekipleri yönlendirilmiştir. İl genelindeki tüm personelin görev yerlerine intikalleri sağlanmıştır. AFAD Başkanlığımızca sahadan gelen ilk bilgiler ışığında tüm çalışma gruplarının Seviye 2’den afete müdahale çalışmalarına başlaması çağrısı yapılmıştır. Niğde AFAD İl Müdürlüğü tarafından yerel düzey tüm afet gruplarının planlanan 2. seviye saha destek ekip ve ekipmanlarıyla planlanan intikal planları çerçevesinde, AFAD ile koordineli olarak harekete geçmesini Ana Çözüm Ortaklarına duyurmuştur.  Afet Karar Destek Yönetim Sistemi (AYDES ) ne Niğde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Toplantı salonunda toplanan Afet Gruplarının AYDES Sorumluları tarafından olay tanımlanması yapılmıştır. Tüm Afet Çalışma Grupları'nın sahada görev yapan personel ve araç gereci, saha operasyon ekiplerince talep edilecek araç, gereç, personel gibi bilgiler, ilgili çalışma grupları tarafından AYDES kullanıcısı tarafından sisteme girişleri yapılmıştır” dedi.

Depremin 5.dakikasında Niğde Valisi Cahit Çelik’in talimatları doğrultusunda Yerel düzey afet ve acil durum koordinasyon kurulu üyeleri çağrı beklemeksizin Valilikte toplanmak üzere hareket etmişlerdir.  İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Vali Cahit Çelik başkanlığında saat 10.55 ‘de toplanmıştır. İlçe Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezleri de Kaymakamlarımızın başkanlığında toplanmış ve Sayın Valimiz ile afetten etkilenen İlçe Kaymakamlarımız saat 11.55 de görüntülü görüşmüştür. İlk alınan bilgilere göre Ulukışla ve Altunhisar ilçelerinde yıkılan binaların olduğu, depremin hissedildiği diğer ilçelerde ise hasarlı binaların olduğu bilgisi alınmıştır.

Vali Cahit Çelik Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrasında Niğde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Toplantı salonuna gelerek Afet Gruplarının AYDES Sorumluları tarafından tatbikat kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi almıştır. Sonrasında ise sahada görev yapan ekiplerin denetimini yaparak tatbikat kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi almıştır.  Tatbikat 24 saat kesintisiz sürecek olup, deprem afeti nedeni ile Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında 23 adet yerel düzey afet grubu planından sorumlu 17 kurum Niğde İHH, Niğde MEB AKUB, JAK, Isparta ve Kırşehir AFAD’dan 707 personel ve 159 araç görev alacak olup tatbikat kapsamında 167 olay sürüm yer alacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER