© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ‘’Tarım Öğretiminin 178. Yılı Kutlama Programı” düzenlendi.


Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda Ekonomi Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Cumhuriyetten Günümüze Tarımın 100 Yılı” konulu bir konferans verdi.
Programa Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu ile birlikte Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Vali Yardımcı Ahmet Arık, İl Genel Meclis Başkanı Nusret Teksin, Rektör Yardımcı Prof. Dr. Recep Çiçek, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, il protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Timur Vural ve öğretim elemanları Doç. Dr. Resul Bağı ile Öğr. Gör. Kadir Can Özbay tarafından mini konser verdildi.
Programda konuşma yapan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, “Niğde’nin sanayi ve teknolojide de geliştiğini, bunlarla birlikte gelir kaynağının çok önemli bir kısmının ise tarım olduğunu vurguladı. Başkan Özdemir tarımsal hasılada kişi başına düşen gelir sıralamasında Niğde’nin dördüncü şehir olduğunu ve bu hususta hedefin ise birinci sırada yer almak olduğunu aktardı.
“Tarımda 208 Üniversite İçerisinde Birinciyiz”
Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu konuşmasında ; “Üniversitemiz, TÜBİTAK’ın 2023 Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi Raporu’na göre 208 Türk üniversitesi arasında Hacim ve Kalite ortalamasında birincilik elde etmiştir. Bu başarı tarım alanında yürüttüğümüz bilim, eğitim öğretim ve uygulama faaliyetlerimizin bir neticesidir. Üniversitemiz Dijital Tarım alanında da tezli yüksek lisans programını faaliyete geçirmiştir.Son iki yılda 1000 dönüm arazi üniversitemiz Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde tarım uygulamalarına kazandırıldı. Yakın zamanda yaklaşık 1000 dönüm arazinin daha bu uygulamalara dâhil edilecek.’’dedi.
 “Cumhuriyetten Günümüze Tarımın 100 Yılı” konulu konferansını veren Ali Ekber Yıldırım, Türkiye’deki tarımın yıllar içindeki gelişimine ilişkin bilgiler verdi.
Tarım için 10 Ocak tarihinin önemini vurgulayan Yıldırım, Niğde’nin tarımsal istatistiklerine de değindi.
Yıldırım; “Niğde’de tarım alanında en çok üretilen ürünlerde birinci sırada 680 ton ile Niğde’nin sembol ürünü olan patates var. Bu ürünü 543 tonla elma takip ederken, 430 tonla mısır üçüncü, 358 tonla yonca ise dördüncü sırada bulunuyor. Hemen bu ürünün arkasından ise 226 tonla buğday geliyor. Ayrıca Niğde, Gayri Safi Yurt İçi Hasılada (GSYİH) ise 28’nci sırada yer alıyor.” dedi.
Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan ise Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi hakkında bilgiler verdi.
 Dört bölümümüzde halen 472 lisans öğrencisinin öğrenim gördüğünü belirten Çalışkan; ‘’ “İnteraktif ve öğrenme merkezli bir eğitim modeli uygulayan fakültemizde, tüm derslerde ödev ve proje uygulamaları ile öğrencilerin kendi başlarına öğrenme, öğrendiklerini rapor etme ve sunma becerisi kazanmaları hedefleniyor. Bu noktada, öğretim programlarımızın hedeflerimiz doğrultusunda başarılı bir şekilde yürütülmesine katkılarından dolayı değerli mesai arkadaşlarıma da teşekkürü bir borç biliyorum. Ülkemizde devlet üniversitelerinde tüm bölümlerinde lisans ve lisansüstü düzeyde %100 İngilizce öğretim yapan tek tarım fakültesi olarak, sektörün en büyük ihtiyacı olan İngilizce bilen yetişmiş eleman konusunda önemli bir boşluğu doldurmaya çalışıyoruz.” İfadelerine yer verdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER