© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

Niğde Elması Yurt Dışına İhraç Ediliyor

Türkiye'de elma üretiminde büyük pay sahibi olan Niğde'de elma hasadı sürüyor.

Hasat edilen elmalar Rusya, Irak, Suriye, Türk Cumhuriyeti devletleri ve Hindistan’a ihraç ediliyor.
Niğde Elma Üreticileri Birlik Başkanı Atilla Kaplan, Niğde olarak erkenci elma olarak bilinen Gala çeşidinin hasadına başladıklarını, Ağustos ayı içerisinde başlayan elma hasadının Ekim ayının sonuna kadar devam edeceğini söyledi.
Türkiye olarak elma üretiminde üçüncü sırada yer aldığını belirten Kaplan, “ Ülke olarak yaklaşık 4 milyon 500 bin ton elma üretimi yapıyoruz. Çin, ABD, Türkiye, Polonya, İtalya ve Hindistan gibi ülkeler aynı üretimine sahip. Ülke olarak ürettiğimiz 4 milyon 500 bin ton elma üretiminin içerisinde ihracatımız çok fazla değil. Niğde’de Elma üretimimiz yeni bahçelerin kurulmasıyla üretimde artıyor, geçen yıl 552 bin Ton TÜİK verilerine göre ama bu yıl rekolte beklentimiz 600 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. Devletimizin bahçe kurulumu tesislerine verdiği destekler var ama üretimimiz de arttı ve bunu ihraç etmemiz lazım ve bunun içinde ihracatın desteklenmesini bekliyoruz” dedi.
Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Çukurkuyu Kasabasında 2 bin 200 dekarlık alanda elma üretimi yapan SAS tarım işletme müdürü Suriyeli Muhammet Kodo ise ; ‘’  Elma bahçemizde 4 çeşit elma bulunmakta. Bu yıl 2 bin 200 dekar elma bahçemizde yaklaşık 8 bin ile 10 bin ton arasında rekolte bekliyoruz. Ürettiğimiz elmalar Hindistan, Irak, Suriye ve Arap ülkelerine ihraç ediyoruz. Elma bahçemizde yaklaşık 500 işçi çalışmakta olup elma hasadımız Ekim ayının sonuna kadar devam ediyor” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER