© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

Küçükbaş Hayvan Üreticileri Çoban Bulamıyor

 

Niğde Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şuayip Demirkol, Niğde’de küçükbaş hayvan üreticilerinin sıkıntılı günler yaşadığını, son günlerde küçükbaş hayvan üreticilerin çoban bulmakta sıkıntı çektiklerini ifade etti.

Hayvan üreticilerinin önlerini göremediklerini, özellikle çoban bulmadı büyük sıkıntı yaşandığını belirten Başkan Demirkol, “Yem maliyetleri ve diğer girdi maliyetlerinin yüksek olmasının yanında üreticilerimiz çoban bulma sıkıntısı gibi sebeplerden dolayı hayvanlarını satmak zorunda kalıyor. Yeni nesil de bu işe pek sıcak bakmadığı için çok sayıda küçükbaş hayan üreticimiz sürüsünü sattı” dedi. 

ÜRETİCİLERİMİZ ÇOBAN BULAMIYOR

Niğde’de küçükbaş hayvan üreticilerinin çoban bulmakta büyük sıkıntı yaşadıklarını belirten Niğde İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şuayip Demirkol, “Hayvancılıkla uğraşan üreticilerimiz çoban sıkıntısı çekiyor. Ülkemizde ve Niğde’de yaşanan çoban sıkıntısı bir dönem mülteciler ile kapanmıştı. Mültecilerden çobanlık yapabilecek olanlara oturma izni verilecekse sadece çobanlık yapabilir diye oturma izni verilmesi daha doğru olur. Yeni gelen bir çoban sisteme ayak uyduramadığı zaman sınır dışı edilmeli. Böyle bir yaptırım olması gerekir diye düşünüyoruz. Bu durumda çoban yaptırımı aklında tutar ve yanlış yaptığında sınır dışı edileceğini bilerek ona göre hareket eder. Ülkemizde yaşanan çoban sıkıntısı böyle çözülebilir. Bakanlıklar bu yönde çalışmalar yaparlarsa küçükbaş hayvan üreticilerimize büyük katkı sağlanmış olur” şeklinde konuştu.  

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SAYISINDA AZALMA VAR

Son dönemde yaşanan maliyet artışları ve çoban bulamama sıkıntılarından dolayı küçükbaş hayvan varlığında büyük bir azalma meydana geldiğini belirten Başkan Demirkol, “Yem fiyatlarının artışının önüne geçilemiyor. Bu durum karşısında da üretici de hayvan sürüsünü satmak zorunda kalıyor. Küçükbaş hayvan üreticilerinin girdi maliyetleri çok arttı ve sıkıntılı günler geçiriyor. Har şeye zam geliyor ama hayvan fiyatlarına zam gelmiyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen hayvan üreticileri olarak dişimizi sıkacağız ve üretime devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER