© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

‘Kadına yönelik şiddet insanlık suçu ‘’

Niğde Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi avukatlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

Baro Yönetim Kurulu Üyesi Özge Uğurlu, avukatlarla birlikte düzenlediği programda kadına yönelik şiddetin insan hakları sorunu ve insanlık suçu olduğunu söyledi.

 Bu sorunun aynı zamanda dünyanın en yaygın evrensel problemi olduğunu belirten Uğurlu şunları söyledi; " Kadınlar için maalesef ki dünyanın her yerinde ve hayatın her alanında karşılaştıkları psikolojik, duygusal, ekonomik ve fiziksel şiddete ve ayrımcılığa dikkat çekerek, mücadele ve dayanışma ruhuyla şiddetin önlenmesi hususunda mücadele için toplumu, ilgili kurum ve kuruluşları görevlerini yapmaya ve hukuku etkin şekilde uygulayarak şiddetin önünü kesmeye, şiddeti önlemeye, şiddet mağdurları için gerekli korumayı ve önlemleri sağlamaya çağırmaktır. Ayrıca bugün, bugüne adını veren kadına yönelik şiddetle mücadele yolunda canlarını veren 3 kardeşin ölüm yıl dönümüdür. Birleşmiş Milletler tarafından 17 Aralık 1999 tarihinde 25 Kasım’ın “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan kaldırılması için Uluslararası mücadele günü” olarak benimsenmesine karar verilmiştir. Kadına yönelik şiddetle mücadele yolunda canlarını veren 3 kardeş ile birlikte, bugüne kadar katledilen tüm kadınları, sırf “ Kadın” olduğu için sayısız şiddet eylemine maruz kalan kadınlarımızı anıyor ve kadına karşı şiddeti bir kez daha kınıyoruz. ‘’

 

Kadına yönelik şiddetin sağlık, hukuk,eğitim, gelişim, her şeyin üstünde bir insan hakları sorunu ve insanlık suçu olduğuna değinen Uğurlu, ‘’ Dünya Sağlık Örgütü ve birçok uluslararası kuruluşun rakamlarına göre, dünyada her 3 kadından 1’i, hayatlarının bir döneminde, şiddete maruz kalıyor. Yine, 15-49 yaş aralığındaki kadınların yüzde 27’si, yani 3’te 1’i, eşi ya da bir yakını tarafından şiddet görüyor ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) 2019 yılı verilerine göre maalesef ki Türkiye’de neredeyse 10 kadından 4’ü hayatında erkek şiddetine maruz kalıyor. Ülkemizde ve dünyada her gün milyonlarca kadın, duygusal, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddete maruz bırakılmaktadır.Şiddetle topyekûn mücadele için toplumsal farkındalık ve duyarlılığın artırılması gerekli olup Niğde Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin kurumsal iletişim kanallarının artırmayı, şiddetsiz bir toplum için bilinçlendirme faaliyetlerinin yürütülerek toplumumuzda şiddete sıfır tolerans anlayışını yerleştirmeyi, Kadın Destek Uygulaması (KADES)’nın ve ALO 183 Sosyal Destek Hattı’nın şiddet mağdurlarına yönelik sunduğu destek hizmetlerinin bilinilirliği ve kullanımının artırılmasını amaçlamaktayız.’’ diye konuştu. 

Uğurlu Niğde’de 2022 yılında 150 den fazla kadının kadın sığınma evine yerleştirildiğini, 6284 sayılı kanun kapsamında 1648 kişi koruma tedbirine başvurduğunu da açıkladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER