© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

Gürer: “Un ihracatı ile övünmek yerine ekmeğin fiyatına bakın”

 

 CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman, Köy işleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer TBMM’DE düzenlediği basın toplantısında Rusya-Ukrayna savaşının ardından Orta Doğu’da başlayan savaş ve Cumhurbaşkanın açıklamalarının gıda güvencesi açısından önemin artığını belirtti. Bu bağlamda stoklanabilen ürünlerle ilgili doğru bir planlamanın önemime değindi. Gürer, Bu yıl çok üründe yaşanan sorunları anlatıp ’Domates tarlada kaldı. Salça olarak saklamak olası idi. Patates ve buğday gibi saklanabilen ürünlerde stoklar önemli ve bu süreç doğru yönetilmelidir” dedi.

TAKLİT TAĞŞİŞ HİLELİ GIDA 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığınca açıklanan  493 firma ve şirkette ortaya çıkan Taklit Tağşiş ürün listesinde , çayda gıda boyası, peynirde nişasta bitkisel yağ, süt harici yağ, sucuk kebap kuşbaşı, kanatlı hayvan eti, sakatat yanında sucuk ve  dana eti diye satılan üründe  tek tırnaklı( at, eşek, domuz) eti, tereyağında süt harici  yağ, kuru kekik  nane toz biber de yabancı madde sumakta boya süzme balda taklit tağşiş yapıldığı, yoğurt ve tereyağında  bitkisel yağ organik yulaf esmesinde  yabancı madde, kıymalı yumurtada tek tırnaklı hayvan eti, manda sucuğunda tek tırnaklı hayvan eti  keçi sütü dondurmada keçi sütü hiç olmadığı  kavrulmuş kıymada ve lahmacunda   sakatat ve taşlık, kalp, zeytinyağı ve Ayçiçek yağında farklı yağlar tespit edildiği açıklandığına işaret edip ne yediğimizi ne içtiğimizi bilmiyoruz diye sürekli gündeme getirdiğimiz iddialar verilerle de doğrulandı.’ Dedi.

Ülkemizde 724 bin gıda işletmesinde denetimin sağlanması yanında merdiven altı üretiminde takibi önemli olduğunu ve bu bağlamda işini doğru yapan esnaflar hileli ürün satanlarında ayrışması gerektiğini belirten Gürer, ürün etiketinde ne yazıyorsa içeriğinin de öyle olması gerekir’ dedi.

DESTEKLER KANUNA UYGUN VERİLMELİDİR.

CHP NİĞDE Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanlığın iddialardan birisi de tarımsal desteklerin artırıldığı yönünde. Sayın Bakan bu konuda Türkiye'nin tarımsal destekleri ile ilgili verilere geçmişe göre mukayese ediyor. Oysa mukayese edilmesi gereken, 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu'dur. Tarım Kanunu'nun 21. maddesi, yani bu siyasi iktidarın çıkardığı Tarım Kanunu'nun 21. maddesinde deniyor ki, Türkiye milli gelirlerinin yüzde birini çiftçiye destek olarak verecek. Elimizdeki verilere bakıyoruz; Cumhurbaşkanlığı'nın yıllık programında bu yıl çiftçiye ayrılan destek 91 milyar lira. Peki, milli gelirimizin yüzde biri ne kadar? 411 milyar lira. 411 milyar liralık gelirin 91 milyar lirasını çiftçiye verip, kendi çıkardıkları kanundaki rakama dahi çiftçiye vermeyip 'destekler artırıldı' deniliyor. Esas olan, çıkardığınız kanunla oynayıp bu kanunu siz çıkardınız; çıkardığınız kanuna göre vermeniz gereken 411 milyara karşılık verdiğiniz 91 milyar lira. Yine tarımsal destekler içinde önemli bir kalem tutan mazot desteği var. Cumhurbaşkanlığı kitabında yer aldığı biçimde, 1 yıllık destek 16 milyar 100 milyon lira. Peki, mazot için bu desteği veriyorsunuz; yılda çiftçi ne kadar mazot tüketiyor? 3 milyar litre. ÖTV ve KDV olarak çiftçiden ne alıyorsunuz? 45 milyar TL. O zaman vermiş olduğunuz desteğin, almış olduğunuz verginin üçte birini karşılamıyor. Kendi yayınladığınız kitaplarda bunu ifade ettiğinize göre, burada verilen bir destekten söz etmek olası değil. Tarım desteklerinin bu yönde artırıldığı iddiası da gerçeği yansıtmıyor.  Yem ve gübrede Türkiye hâlâ dışa bağımlıdır, ithalatçıdır. İthal etmedikten sonra ne süt yemimiz ne de gübremiz yeterli değildir. Birçok üründe kendi kendine yeterliliğimizi bakan ifade etse de önemli oranda dışarıya bağımlılığımız devam etmektedir. Hangi ürünlerde ithalatçı, hangi ürünlerde ihracatçı olduğumuzu tam ifade etmediği gibi, kendilerine verilen bilgilerin bir kısmını alıp, büyük kısmını saklayıp çiftçiyi ve kamuoyunu yanıltan açıklamalar yapmak bu dönemde de ne yazık ki sürdürüldü. ‘ Dedi. 

ÜRETİCİ BU YIL KAYBETTİ

CHP Niğde  Milletvekili Ömer Fethi Gürer bu yıl tarım kesiminin sorunlu bir dönem yaşadığını bekitti. Gürer,Sayın Bakan, açıkladığınız bu yılki buğday için referans fiyatınız 1 yıl öncesine göre %12 artış gösterdi; arpa %3 artış gösterdi; şeker pancarı %28 artış gösterdi. Oysa tarımsal girdi maliyetlerine göre 1 yıllık artış %41'in üzerinde. O zaman da görülüyor ki girdi fiyatlarındaki artışın altında bir fiyat verdiniz. Bakınız, elimde bir ziraat odasının yaptığı bir saptamaya göre buğday için 13 lira 39 kuruş maliyet çıkarıyorlar. Siz nasıl olur da o zaman referans fiyatı böyle belirlersiniz? Tabii siz bu fiyatı böyle belirleyince tüccar daha düşük fiyatla alıma girdi. TMO’nun şartlarına göre ürünü oraya veremeyen küçük çiftçi, tarlasında ürününü satmak zorunda kaldı. Bu yıl 6 liraya kadar buğdayını verenler oldu. Şimdi hasat bitti, fiyatlar yükdeliyor.. Çiftçiden elinden  ürün çıktığı zaman tüccara geçince fiyat artmaya başlıyor. Önümüzdeki süreçte olası savaşın genişlemesi halinde, buğdayı yurt dışından getiremede sorun yaşanırsa, bu anlamda Türkiye'nin buğdayda açığının oluşmaması için çiftçinin ürününün değerini alması lazım.’dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ‘bakanlık yaptığı iddialarda, un ihracatında birinci olduğumuzu anlatıyor. Un ihracatında birinci olmuş olmamız, Türkiye'de üretilen buğdayın bu anlamda değer bulduğunu göstermiyor. Çünkü yurt dışından, dahilinde işleme rejimi kapsamında buğday ithal ediyoruz. Ortalama 10 milyon ton buğday ithalatımız var. Yurt içinde üretimimiz 22 milyon tona çıksa da, ortalama 20 milyon tonluk bir buğday üretimimiz var. Bu dahilinde işleme rejimi kapsamında gelen buğday işleniyor, yurt dışına gönderiliyor ve tarımsal ihracat sayılıyor. Oysa üreten biz değiliz; üreten Rusya, Ukrayna gibi ülkeler. Oradan gelen 10 milyon ton buğday, Türkiye'de işleniyor, yurt dışına gönderiliyor ve böylece un ihracatında birinciyiz diye övünülüyor. Esas övünülmesi gereken, o 10 milyon tonu ithal etmek yerine Türk çiftçisine ürettirebilmektir. Bu anlamda Türkiye'deki çiftçilerin buğday üretim alanlarının daraldığını da Sayın Bakan'ın görmesi lazım” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER