Gürer, “Esnaf ‘ya sabır’ çekiyor”
GÜNDEM
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çiftlik ilçesi ve Ulukışla ilçesinde kasaplarla görüştü. Çiftlik ilçesinde kasap yetiştirme giderine göre kırmızı et, beyaz etten daha ucuz derken Ulukışla ilçesinde, kira ve işçilik maliyetlerindeki artışlar nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını anlattı, “Ya bu deveyi güdeceğiz ya bu diyardan gideceğiz. Bize de gitmek kaldı” diyerek, yaşadığı çaresizliği anlattı.
GÜRER SORUNU YERİNDE SAPTIYOR
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde ili Çiftlik ilçesi ve Ulukışla ilçesinde ziyaret ettiği kasaplardan et fiyatlarını ve sorunlarını dinledi. Gürer, “Yem fiyatlarındaki artış hayvancılıkta maliyeti artırırken kasap dükkanının giderleri de rafta et fiyatlarına yansıyor” dedi.
TAVUK ETİ MALİYETE GÖRE KIRMIZI ETTEN DAHA PAHALI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile konuşan Çiftlik ilçesinde beyaz et ve kırmızı et satan kasap, “Yetiştirme maliyeti dikkate alındığında beyaz et bugün için kırmızı et fiyatlarına göre daha pahalı” dedi. Kasap, “Tavuk 70 günde kesime gidiyor. Büyükbaş bir hayvan doğumundan sonra en az 1,5 -2 yıl bakım gerektiriyor. Ahır gideri, yem gideri, yetişme süreci dikkate alındığında rafta beyaz et kırmızı etten daha pahalı duruma geldi” diye konuştu.
Geçen yıl 50 lira olan yumurtanın kolisinin bu yıl yüzde 100 artarak 100 liraya çıktığını ifade eden esnaf, “Fiyatlar artıyor, vatandaşın alım gücü düşüyor. Satışlarımız önemli ölçüde azaldı” şeklinde konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “70 Günde yetişen tavuk, iki yıl beslenen dananın et fiyatında peşine düşmüş durumda. Beyaz etin için butundan kanadına farklı satış fiyatı var. Beyaz etin fiyatı 80 lira ile 140 lira arasında değişiyor. Kırmızı et fiyatları artışını sürdürüyor. Kesilen her hayvan parçası artık değerli. Öyle ki ciğer fiyatı, lop et fiyatını geçti. İşkembesinden kellesine, ayaklardan koyun kuyruğuna kadar malın her bölümü değer buluyor, hatta kemik dahi artık ücretli satılıyor. Bölgeye göre kemik 50 lira ile 80 lira aralığında fiyatlar ile satışa sunuluyor. Et fiyatlarındaki artışın durması için ithalat çözüm olmadı. Ne canlı hayvan ithalatı ne de karkas et ithalatı fiyatları durdurmadı, çünkü maliyet giderleri hayvancılık yapanlar için çok arttı. Başta yem fiyatları durmuyor. Hayvancılıkta bakım masrafının artması sürdürülebilirliği zorluyor. Bu arada kırmızı et gibi beyaz et fiyatları da durmuyor. Raf fiyatlarında beyaz et, kırmızı et alamayanlar için tercih edilse de maliyete bakınca kasapların dediği gibi beyaz et, tavuk yetişme süreci dikkate alındığında kırmızı ete oranla daha pahalı hale geldi" diye konuştu.
3 BİN LİRA OLAN ELEKTRİK FATURASI 3 KAT ARTTI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e Ulukışla ilçesinde kasapta dükkan maliyet artışlarından yakındı. Geçen yıl ayda 3 bin lira civarında ödedikleri elektrik faturalarının üç kat arttığını belirten esnaf, “Bir işçi için bugün 20 bin lira ödüyoruz. 3 bin lira olan işçi sigortası pirimi 6 bin 500- 7 bin liraya çıktı. 2 bin lira olan dükkan kiramız 7 bin lira oldu. Biz de kemiği bile parayla satmaya başladık. Yapacak bir şey kalmadı. Ya bu deveyi güdeceğiz ya bu diyardan gideceğiz. Bu diyardan gideceğiz Allah’a şükür” diyerek içesinde bulundukları ekonomik koşulların zorluklarına dikkat çekti.
YANLIŞ TARIM POLİTİKALARI MAĞDUR EDİYOR
Siyasi iktidarın yanlış tarım politikaları ve sorunları ithalata yönelerek çözme gayretlerinin sonuçsuz kaldığına dikkat çeken esnaf, “Yurtdışından büyükbaş hayvan ve karkas et ithal ediyorlar. 15 gün fiyatlar baskılanıyor, 4 gün sonra yine et fiyatlarına 20-25 lira zam geliyor” diye konuştu.
VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise esnafın satış yapamamaktan vatandaşın ise fiyat artışları nedeniyle alışveriş yapamamaktan şikayetçi olduğunu ifade ederek, “Hayvancılıkta maliyet artışları çok yüksek. Yem fiyatlarındaki artış, işçilik masrafları, veterinerlik giderleri, kira ve diğer giderler bu alandaki maliyetleri ciddi şekilde artırdı. Vatandaşın alım gücü düştüğü için giderini kısıyor. Üreten maliyetler ile işini sürdürmekten korkar halde tüketen zamlar durmadığı için farklı ürünleri alamaz halde” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir