© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

Göktepe, “Ahiler, Devlete Yol Göstermiş, Devletten Görev Talep Etmemiştir”

 

Niğde Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Şinasi Göktepe, Ahilik haftası münasebetiyle yaptığı açıklamada, Anadolu'da 13. yüzyılda kurulan ahilik teşkilatı esnaf, sanatkâr, sanayici ve ticaret erbabını asırlarca bünyesi içerisinde barındırdığı, iş ve meslek ahlakını kurup koruduğu, ortaya koyduğu ilkelerle de sadece mesleki kuruluşlara değil, toplumun her kesimindeki insana hitap ettiğini belirtti.

Ahiliğin yüz yıllar boyu toplumun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şekli olduğunu belirten Göktepe; “ Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz; yüz yıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz; toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür. Bir ülkenin sosyal ve iktisaden kalkınmasının ancak kendi tarihi değerlerinin, günün şartlarına göre yeniden yorumlanmasıyla mümkündür. Geri kalmışlıktan ileri medeniyet seviyesine ulaşmış birçok ülke bize bunu göstermektedir. Bu ülkelerin kalkınmalarındaki temel etmen, ahilik ilkelerinin asıl öğelerinden olan "ahlak" ve "çalışmanın" yani alın teri ile dürüst kazancın, düzene hakim olmasıdır” dedi.

Ahiler Devlete yol göstermiş fakat devletten görev talep etmemiştir diyen Göktepe; “ Anadolu'da 13. yüzyılda kurulan ahilik teşkilatı esnaf, sanatkar, sanayici ve ticaret erbabını asırlarca bünyesi içerisinde barındırdığı, iş ve meslek ahlakını kurup koruduğu, ortaya koyduğu ilkelerle de sadece mesleki kuruluşlara değil, toplumun her kesimindeki insana hitap ettiği bilinmektedir. Ahilik teşkilatı, günümüzün bazı sorunlarına, bilimsel araştırma ve yayın yoluyla çözüm getirme çabasını benimsemiştir. Ahilik Teşkilatının tarihte sivil toplum niteliklerine özdeş çalışmalar gerçekleştirmiştir. Ahiler Devlete yol göstermiş fakat devletten görev talep etmemiştir. Ahilik Teşkilatının sivil toplum ilkelerine dayanan, devlete yük olmadan, gönüllülük esasına göre hizmet veren bir sivil toplum kuruluşudur” diye konuştu.

Göktepe ; “ Ahiliğin sevgi, hizmet, inanç, yardımlaşma, eşitlik gibi ilkeleri göz önüne alındığında günümüz evrensel değerleri ile örtüştüğü görülmektedir. Bu nedenle söz konusu değerlerin sosyal bilimler ve teknik bilgilerden de yararlanmak suretiyle günlük hayata geçirme çalışmalarıdır. Hırsızlık, dolandırıcılık, rüşvet, adam kayırma gibi yolsuzluklarla mücadelelerde Ahilik İlkelerinin önemi bir kat daha artmaktadır. Temiz toplum oluşmasında ve kaliteli üretimde de Ahilik ilkelerine gereksinme duyulmaktadır. Bugün işletmelerin yeni algıladıkları toplam kalite ve tüketicinin korunması gibi kavramlar da Ahilik kültürüne dayanmaktadır” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER