© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

Farkında Ol Taramanı Yaptır Kanseri Engelle

 

Niğde İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bahadır Karaca, bu yıl ki “Sağlığını Erteleme, Harekete Geç” ana temalı Halk Sağlığı Haftası’nın ikinci gününün konusu olan “Farkında Ol Taramanı Yaptır Kanseri Engelle” başlığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Sağlık İl Müdürü Uzman Dr. Karaca; “ Kanserde erken teşhisin, erken tedaviye başlanmasını mümkün kılarak hayat kurtardığı hepimizce bilinen bir gerçektir. İlimizde, tüm yurtta olduğu gibi Ulusal Kanser Kontrol Programı kapsamında; toplum sağlığı merkezleri (TSM), sağlıklı hayat merkezleri (SHM), kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezleri (KETEM), aile sağlığı merkezleri (ASM) gibi Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığımız koordinasyonunda faaliyet gösteren birinci basamak sağlık kuruluşlarımızda ve ayrıca mobil kanser tarama araçlarımızda ücretsiz olarak meme, serviks (rahim ağzı) ve kolorektal (kalın bağırsak) kanserleri için taramalar gerçekleştirilmektedir. Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir mamografi tetkiki yapılmaktadır. Serviks kanseri taraması; 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi ile yapılmaktadır. Kolorektal kanser taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi (GGK) ile yapılmaktadır.

Ülkemizde 2024 Ağustos ayı itibarı ile her ilde en az bir tane olmak üzere 405 Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi mevcuttur. Bunlardan 46 tanesi mobil kanser tarama aracı olup, kırsal ve dezavantajlı gruplara tarama hizmeti ulaştırılmaktadır. Kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında “kanser konusunda toplumun farkındalığının sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi” gelmektedir. Bu nedenle kanser farkındalığı ve sağlık okuryazarlığı konusunda hizmet içi ve halk eğitimleri yapılmaktadır. İl sağlık müdürlüğümüze bağlı birimlerde ücretsiz yapılan kanser taramaları hakkında, bugün tüm ilçelerimizin merkezlerinde kurulu olan standlarımızı ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER