© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

Çocuğunuzu Enfeksiyondan Korumak İçin En Önemlisi El Hijyeni

 

Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ruken Tekdemir, 2024-2025 eğitim öğretim yılının başladığı şu günlerde okula başlayan çocuklarda enfeksiyon hastalıklarından korunmanın yolları hakkında açıklamalarda bulundu.

Okulların açılmasıyla çocukların sağlık kontrolünün yapılması gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ruken Tekdemir, çocukları enfeksiyondan korumak için en etkili yöntemin el hijyeni olduğunu, çocukları enfeksiyonlardan korumak için tercih ettiğimiz ve güvenli gördüğümüz yöntem; aşılamadır” dedi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ruken Tekdemir; “Enfeksiyon, bakteri veya virüs ve mantar gibi patojenlerin vücudumuza girerek farklı yerlerde çalışma sistemlerinin bozulmasıyla meydana gelir. Kreşe veya yeni okula başlayan çocuklarda ilk 2 yılda daha sık enfeksiyon hastalıkları görülmekte. Zaman geçtikçe bağışıklık sistemleri güçlendikçe enfeksiyon miktarı azalır.

ÇOCUKLARIN SAĞLIĞI İÇİN AŞILARINI YAPTIRIN

Çocuklarımızı bu enfeksiyonlardan korumak için, aşılar yapılmalı. Aşılar Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanmış ülkemizde uygulanan aşı programına uygun her çocuğa yapılması gerekmektedir. Özellikle son dönemlerde artan aşı reddiyle beraber enfeksiyon hastalıklarında artış gözükmekte. Bu yüzden aşılar koruyuculuk anlamında büyük önem arz etmektedir. Okul veya okul dışında el sağlığı, el hijyeni her çocuk için bir alışkanlık haline gelmeli. Bu konuda hem öğretmenlerin hem de ailelerin işbirliği içerisinde çalışması gerekmektedir.

ENFEKSİYON HASTALIKLARDAN KORUNMANIN YOLU BOL SU VE SABUNLA ELLERİ YIKAMADAN GEÇER

Okullarda enfeksiyon bulaşısı fekal oral, damlacık yoluyla bulaş, yada temas yoluyla bulaş şeklinde oluyor. Bunlardan korunmanın en iyi yolu bol su ve sabunla el yıkamadır. Ortak alanlarda beslenmeden önce  ve sonrası çocuklarda mutlaka bol su ve sabunla el yıkama alışkanlık haline getirilmeli. Hastalık belirtisi gösteren çocukların mutlaka evde istirahati sağlanmalı. Böylece hem çocuğun iyileşmesinin hızlanması hem de diğer çocukların korunması sağlanmış olur. Çocuklara öksürme ve hapşırma sırasında kollarıyla ağızlarını kapatılması konusu öğretmek, damlacık yoluyla bulaşan hastalıkları engellemede çok önemli bir konudur.

DÜZENLİ UYKU ÇOCUĞUN GELİŞİMİNİ SAĞLAR

Okul dışında çocuklarımız için yapmamız gerekenler ise, sağlıklı beslenme, egzersiz, açık alanda spor faaliyetleri, düzenli uyku ve tütün ürünleri marufiyetinden uzak tutmaktır” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER