© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

Bal Üretiminde Rekolte Geçen Yıla Oranla Yarı Yarıya Düştü

 

Niğde’de arıcılar bahar mevsimiyle birlikte yağan yağmurlara sevinirken, diğer yandan yağmurlardan sonra gece gündüz sıcaklık farkının yüksek olması nedeniyle verimli bal üretimi yapamadı. 
Arıcılar Niğde’nin çeşitli noktalarına koydukları arı kovanlarından bal sağımına başlarken, bu yıl bal veriminin düşük olmasından dolayı şikâyetçiler. 

VERİM YARI YARIYA DÜŞTÜ

Niğde Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ünsal, bu yıl bal üretiminde verimin geçen yıla oranla yarı yarıya düştüğünü belirterek, “İlimizde geçtiğimiz yıl yaklaşık olarak 600-650 ton bal üretimi yapıldı. Bu yıl ise 200-250 ton civarında bir üretim bekliyoruz. Beklentimiz olan 200-250 ton bal üretmiş olursak buna sevinecek durumdayız. Şu anda arıcılarımız mağdur durumda, bal üretiminde rekolte geçen yıla oranla yarı yarıya düştü. 
Bal üretimindeki bu düşüş, bahar döneminde çok güzel yağmur yağdı yağan yağmurlar arı yetiştiricilerimizi sevindirdi. Fakat yağmurdan sonra esen rüzgar, gündüzleri çok sıcak gecelerin ise serin olması gibi durumlardan dolayı yayandı. Baldaki rekolte düşüşü mevsim şartlarının elverişli gitmemesinden dolayı kaynaklandı” dedi. 

NİĞDE KEVEN BALI İÇİN PARMAK İZİ ÇALIŞMASI
Niğde’de de üretilen keven balı için 8 ilde parmak izi çalışması yapıldığını belirten Niğde Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ünsal, “Niğde Keven Balı için coğrafi işaret almak için ilgili makamlara müracaat yapıldı. Niğde’de üretilen balın parmak izi çalışmaları ise tamamlandı. Keven balı için ülkemizde 8 ilde parmak izi çalışması yapıldı. Niğde bu sekiz il içerisinde Niğde Keven Balı birinci geldi. Niğde Keven Balı için coğrafi işaret almak için yaptığımız başvurumuzun sonucunu bekliyoruz. Sonuç geldikten sonra Niğde balının kalitesinin, ilimiz, ülkemiz ve hatta Avrupa tarafından tanınacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu. 

1 KİLO SÜZME BAL 250 TL
Açıklamasının son bölümünde bu yıl oluşacak bal fiyatları hakkında bilgi veren Başkan Ünsal, geçen yıla göre bu yıl her şeyde fiyat artışını olduğunu belirterek, “Geçen yılı göre bu yıl her şeyde en az üç kat fiyat artışı oldu. Ayrıca bal üretiminin de düşmesi nedeniyle 1 kilogram süzme bal 250 TL’den, petek balın ise 350 TL’den aşağı satıldığı takdirde arıcı borçlarından kurtulma adına satmış olur” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER