© Niğde'de Bugün 2022 ® ©

129 kadın çiçek için değil, eşit haklar için öldü

BM tarafından kadınlara armağan edilen bu günün esası, insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilinçleri için savaştığı ve kazandığı bir hikayeye dayanıyor. 8 Mart 1857 yılında New York'ta tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadın, erkek işçilerden daha düşük maaşları ve uzun çalışma saatlerine isyan ederek karşılaştıkları bu insan dışı çalışma koşullarını protesto etti. Yaptıkları grevler ve protestolar sonucu polis işçilere saldırdı ve onları fabrikaya kilitledi. Fabrikada çıkan yangında barikatları aşıp kaçamayan 129 kadın hayatını kaybetti.  Yaşanan olayın ardından 52 yıl sonra 1910 yılında,  Alman Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, ölen ABD'li kadın işçilerin anısına 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını önerdi.

Öneri oy birliği ile kabul edildi ve ilk anma 1911 yılında oldu.

10 yıl sonra, 1921'de Üçüncü Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda günün adı "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak değiştirildi.

Bazı ülkeler, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yıllarında, Kadınlar Günü kutlamalarına ve anmalarına yasaklar, kısıtlamalar getirdi. Kadınlar 1960’lı yılların sonunda 8 Mart’ı yeniden anmaya başlayabildiler.

Son olarak Birlemiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977'de, 8 Mart tarihinin "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.

Ancak orada, BM tarafından yazılan günün tarihçesinde, ölen işçilerin anısına atıf yapılmadı.

8 Mart Türkiye'de ise ilk kez 1921'de kutlandı. 1975 yılından sonra kitlesel kutlamalar başladı. 12 Eylül Darbesi ile ara verilen kutlamalar 1984'ten bu yana devam ediyor.
Kadınların siyasi ve sosyal eşitsizliği nedeniyle 129 kadın işçinin hayatını kaybetmesi ile başlayan bu anlamlı hareketin üzerinden 102 yıl geçmesine rağmen kadınlar hala birçok gelişmemiş ülkede yaşam ve iş koşulları bakımından eşitsizliklere maruz kalıyor, şiddete uğruyor ve öldürülüyor.
Bütün kadınların her birinin savaşçı ve emekçi olduğu olduğu bilinciyle tüm dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER